Κορονοϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι με ρευματικά νοσήματα;

Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα για τον κορονοϊό;

Συνεχώς μαθαίνουμε νέα δεδομένα για τον κορονοϊό, τα οποία μας αφορούν όλους. Ωστόσο, είναι λογικό κάποιες ομάδες ασθενών να έχουν περισσότερες απορίες. Τι ισχύει για τους ανθρώπους με ρευματικά νοσήματα και τον κορονοϊό; Χρειάζεται να προσέχουν κάτι ιδιαίτερο; Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ και του διεθνούς οργανισμού Arthritis Foundation μας βοηθούν να απαντήσουμε.

Ρευματικά νοσήματα και κοροναϊός

Εάν εσύ ή κάποιος στο περιβάλλον σου πάσχει από αρθρίτιδα είναι λογικό να σε απασχολεί εάν χρειάζονται επιπλέον προφυλάξεις. Το γεγονός ότι καθημερινά μαθαίνουμε καινούργια δεδομένα, βάσιμα ή όχι, δεν βοηθά. Μάλιστα, ο Οργανισμός Παγκόσμιας Υγείας «έβγαλε» μια νέα λέξη για την υπερ- και την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό: “infodemic.”

Στην περίπτωση ανθρώπων με ρευματικά νοσήματα και τον κορονοϊό, το βασικό ερώτημα είναι εάν κινδυνεύεις περισσότερο εάν παίρνεις φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τον Michael Minna, MD, συνεργάτη του Arthritis Foundation, η λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη θεραπεία της φλεγμονώδους αρθρίτιδας ή αυτοάνοσων μορφών αρθρίτιδας, δεν αυξάνει τον να κολλήσεις τον ιό. Μπορεί όμως να αυξήσει τις πιθανότητες, εάν κολλήσεις, να παρουσιάσεις πιο σοβαρές παρενέργειες.

Εάν πιστεύεις πως έχεις κολλήσει τον ιό ή έχεις έρθει σε επαφή με κάποιον φορέα, επικοινώνησε άμεσα με τον γιατρό σου.

«Πρέπει να διακόψω την θεραπεία μου για το ρευματικό νόσημα;»

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέχρι σήμερα, δεν συστήνεται η προληπτική διακοπή της ανοσοκατασταλτικής αγωγής σε άτομα χωρίς συμπτώματα λοίμωξης από τον κορονοϊό. Η απόφαση για την διακοπή της ή όχι, λαμβάνεται πάντα από τον θεράποντα

ρευματολόγο μετά από την εκτίμηση του ασθενούς και σε συνεργασία με τους

ειδικούς ιατρούς (παθολόγους, λοιμωξιολόγους).

Διάβασε επίσης: Ρευματικά νοσήματα: Οι SOS ερωτήσεις στο ρευματολόγο πριν ξεκινήσουμε θεραπεία

Διάβασε επίσης: Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα πρώτα συμπτώματα και 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις