Ρευματικά νοσήματα: Οι SOS ερωτήσεις στο ρευματολόγο πριν ξεκινήσουμε θεραπεία

Οι βασικές ερωτήσεις στο ρευματολόγο πριν ξεκινήσουμε θεραπεία για ρευματικά νοσήματα.

χειρουργείο γιατρός λαπαροσκόπηση

Συνεργάστηκε η Ξένια Κουρκοπούλου, γενικό γραμματέα Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσημάτων ΑΚΕΣΩ – Μέλος Ομοσπονδίας ΡευΜαζήν

Όπως όλοι μας, έτσι κι εσύ με το άκουσμα της ανακοίνωσης ότι πάσχεις από κάποιο ρευματικό νόσημα ένιωσες ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης. Χαράς, γιατί επιτέλους βρήκες τι είναι αυτό που σε ταλαιπωρεί αρκετό καιρό και μπορείς πλέον να το αντιμετωπίσεις. Λύπης, γιατί πρόκειται για ένα χρόνιο νόσημα και η θεραπεία του είναι επίσης χρόνια.

Από τη δική μου εμπειρία και την επικοινωνία με τους ασθενείς μέσω της συμμετοχής μου στο Σύλλογο ΑΚΕΣΩ, σου δίνω μια σύντομη λίστα θεμάτων που καλό θα ήταν να ρωτήσεις πριν την έναρξη της αγωγής σου.

Χρόνος λήψης φαρμάκων

Ρώτησε τον γιατρό σου πότε θα πρέπει να λαμβάνεις τη φαρμακευτική σου αγωγή. Ενημέρωσέ τον για το πρόγραμμα της δουλειάς σου, το πρόγραμμα των υποχρεώσεών σου και αποφασίστε μαζί για τον χρόνο λήψης των φαρμάκων.

Παρενέργειες φαρμάκων

Συμβουλεύσου τον γιατρό σου για το πώς θα πρέπει να παρακολουθείς την λειτουργία του οργανισμού σου τις επόμενες ώρες ή μέρες μετά τη λήψη του φαρμάκου. Δεν μπορεί να σου πει κανείς με βεβαιότητα αν θα εκδηλωθούν παρενέργειες ή όχι, καθώς κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και ανταποκρίνεται διαφορετικά σε κάθε φαρμακευτική αγωγή.

Διατροφή

Ο γιατρός σoυ είναι αυτός που θα σου πει αν θα πρέπει να αποφύγεις κάποιες τροφές ή αν θα πρέπει να ακολουθήσεις κάποιο συγκεκριμένο διατροφολόγιο.

Αλκοόλ

Είθισται οι γιατροί να απαγορεύουν το αλκοόλ σε όσους ασθενείς το καταναλώνουν. Το ίδιο έγινε και στην δική μου περίπτωση, όμως σε γιορτές και αργίες επιτρέπονται μικρές παρασπονδίες.

Μητρότητα – Θηλασμός

Αυτά τα δύο ζητήματα είναι πολύ ειδικά και θα πρέπει να τα κουβεντιάσεις αναλυτικά με τον γιατρό που σε παρακολουθεί. Σε όλα τα ζητήματα μπορεί να βρεθεί λύση, αρκεί να υπάρχει καλή συνεργασία, σωστή συνεννόηση και προγραμματισμός με το γιατρό.

Πορεία νοσήματος

Ζήτησε από τον γιατρό σου να σου εξηγήσει τι σημαίνει ότι τα ρευματικά νοσήματα έχουν περιόδους έξαρσης και περιόδους ύφεσης και ποιος είναι ο ρόλος της θεραπευτικής αγωγής στη ρύθμιση του νοσήματος σου.

Για όλα όσα σε ανησυχούν μπορείς εκτός από τον γιατρό σου να ρωτήσεις και εμάς. Να γίνεις μέλος της οικογένειας του Συλλόγου μας, να παρακολουθείς όσα θέματα σε αφορούν, να ρωτήσεις ό,τι σε απασχολεί και να παρακολουθείς τις εκδηλώσεις μας.

Διάβασε επίσης: Πότε πάμε στο ρευματολόγο; Τα 4+1 συμπτώματα που μας οδηγούν στον ειδικό

Διάβασε επίσης: Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η νόσος που «προτιμά» τις νέες γυναίκες. Τα συμπτώματα + ένα σημαντικό καλό νέο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i