Poo-phoria | Γιατί η εμπειρία της τουαλέτας μοιάζει με τον οργασμό;

Το Poo-phoria είναι ο λόγος που έχεις τόσο καλή διάθεση μετά την τουαλέτα.

poop istock

Για πολλούς ανθρώπους, μία επίσκεψη στην τουαλέτα είναι κάτι περισσότερο από το απλό κάλεσμα της Φύσης. Η εμπειρίας της αφόδευσης μπορεί να καθορίσει τη διάθεσή σου για το υπόλοιπο της ημέρας και αυτό έχει όνομα: Poo-phoria! (από τη λέξη poop = κόπρανα και το Euphoria = ευφορία).

Προφανώς, σύμφωνα με τον Dr Sheth - συν-συγγραφέα του What's Your Poo Telling You? - το να υποστείς μία κένωση μιας μεγάλης μάζας κοπράνων μπορεί να τονώσει τα νεύρα που δημιουργούν μια εμπειρία που μοιάζει με οργασμό. Ο γιατρόςμάλιστα  προειδοποιεί ότι το συναίσθημα μπορεί να είναι εθιστικό για μερικούς (δεν το επινοούμε, ειλικρινά) επειδή η διάταση του ορθού που συμβαίνει όταν περνούν τα κόπρανα ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο.

(Σ.Σ.:  Το πνευμονογαστρικό νεύρο, ή vagus nerve στα αγγλικά, είναι το πιο περίπλοκο νεύρο του σώματος καθώς βοηθά στην πέψη, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και τη χαλάρωση, δια μέσου αυτού, διέρχεται σχεδόν το 80% των νευρικών του ινών. Πρόκειται για μια δέσμη νεύρων που ξεκινάει από την κορυφή του νωτιαίου μυελού και συνδέει με νευρώνες τα κυριότερα όργανα του σώματος όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα. Αυτό το νεύρο αναφέρεται συνήθως ως "δεύτερος εγκέφαλος" λόγω της ικανότητάς του να επικοινωνεί από τον εγκέφαλο στο έντερο).

Μάθε: Τι πρέπει να ελέγχεις στη λεκάνη - (Μήπως επιπλέουν τα κόπρανά σου;)

Poo-phoria: Τι μας προκαλεί ευφορία

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν ευφορία και τεράστια ευχαρίστηση. Από ένα μασάζ κεφαλιού πριν από το κούρεμα μέχρι την πρώτη γουλιά του πρωινού καφέ, είναι συχνά τα απλά πράγματα στη ζωή που μας κάνουν να νιώθουμε ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι.

Η ανεβασμένη διάθεση και η χαλάρωση σε όλο το σώμα που έρχεται μετά από μια ικανοποιητική κένωση στην τουαλέτα μπορεί να συγκριθεί με την εύρεση 50 ευρώ στην τσέπη σου ή ακόμη και με έναν οργασμό!

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έρευνα σχετικά με το γιατί βιώνουμε υψηλή θετική διάθεση είναι περιορισμένη. Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να έχεις υγιείς (και χαρούμενες) κενώσεις.

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Το αντανακλαστικό της κένωσης είναι ένας περίπλοκος συντονισμός μεταξύ του γαστρεντερικού, του νευρικού και του μυοσκελετικού συστήματος, Τα νεύρα στο έντερο και τα νεύρα στον εγκέφαλο συνεργάζονται. Βασικά, το νευρικό σύστημα λαμβάνει ερεθίσματα από τη γαστρεντερική οδό και δίνει εντολή στους μυς πότε να συστέλλονται και πότε να χαλαρώνουν. Τι ακριβώς κάνει όμως τη διαδικασία της μυϊκής συστολής και χαλάρωσης στο έντερο και στο ορθό ευχάριστη;

Η πτώση της πίεσης στο ορθό γίνεται αντιληπτή από τα αυτόνομα νεύρα, τα οποία προκαλούν μια γενική απόκριση χαλάρωσης στο σώμα. Αυτή η απόκριση χαλάρωσης διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες είναι νευροδιαβιβαστές που είναι γνωστό ότι είναι φυσικά αναλγητικά και ενισχυτικά της διάθεσης.

Επιπλέον, το πνευμονογαστρικό νεύρο (υπεύθυνο για την παροχή αίσθησης στην περιοχή κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα) λαμβάνει αισθήσεις στον εξωτερικό σφιγκτήρα του πρωκτού και σηματοδοτεί μια απόκριση ευχαρίστησης στον εγκέφαλο.

Η δύναμη μιας καλής κένωσης

Η κινητικότητα του εντέρου μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους δείκτες ενός υγιούς (ή ανθυγιεινού) εντέρου. Οι γιατροί αναφέρονται στις κινήσεις του εντέρου ως ένα άλλο "ζωτικό σημάδι" μαζί με την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και ούτω καθεξής. Οι τακτικές κινήσεις του εντέρου βοηθούν στην απομάκρυνση των αποβλήτων, όπως υπολείμματα από την πέψη, αέρια, χοληστερόλη, βακτήρια και πεθαμένα κύτταρα.

Αν και δεν υπάρχει "μαγικός αριθμός" το να κάνεις περισσότερες από τρεις κενώσεις την ημέρα ή λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα είναι λόγος ανησυχίας. Σύμφωνα με το Bristol Stool Chart τα κόπρανα τύπου 1 και 2 (υποδηλώνουν δυσκοιλιότητα) και τα κόπρανα τύπου 6 και 7 (υποδηλώνουν διάρροια), είναι όλα δείκτες κακής λειτουργίας του εντέρου. 

poop
istock

Η κατάταξη των κοπράνων σύμφωνα με το Bristol Stool Chart

 

Υγιές έντερο: τι να κάνεις;

Όπως πολλές περίπλοκες σωματικές λειτουργίες, η βέλτιστη απόδοση του εντέρου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν, με τη σύνθεση και τις ανάγκες κάθε ατόμου να εξελίσσονται συνεχώς. Αλλά για να κάνεις τα πράγματα απλά, φρόντισε να τηρείς αυτές τις πέντε φιλικές προς το έντερο πρακτικές.

1. Πίνε άφθονο νερό

Πιες ένα ποτήρι νερό όταν ξυπνήσεις το πρωί και θυμήσου να πίνεις ένα ποτήρι νερό μετά την ούρηση. Παρατήρησε το χρώμα των ούρων σου για να βεβαιωθείς ότι δεν είσαι αφυδατωμένη (θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα).

2. Κατανάλωνε φρούτα και λαχανικά

Τα μη επεξεργασμένα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηροί καρποί, σπόροι, φασόλια και όσπρια έχουν άφθονες φυτικές ίνες. Φρόντιζε κάθε μέρα να τρως φρούτα 3 - 5 μερίδες, λαχανικά ή σαλάτα για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά, αρκετά όσπρια για τουλάχιστον τρία γεύματα την εβδομάδα και ένα μείγμα ξηρών καρπών και σπόρων.

3. Γυμνάσου

Εκτός από το περπάτημα, ορισμένες στάσεις γιόγκα, ιδιαίτερα αυτές που περιλαμβάνουν ήπιο στρίψιμο και τέντωμα της κοιλιάς, βοηθούν στην τόνωση του πεπτικού συστήματος και στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας ενισχύοντας την κινητικότητα του εντέρου.

4. Δοκίμασε τροφές φιλικές για το έντερο

Το ψύλλιο, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, το αλεύρι πράσινης μπανάνας, το konjac, το γιαούρτι και τα ακτινίδια έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του εντέρου.
Πριν εισαγάγεις ορισμένα τρόφιμα ή κόψεις υποτιθέμενες ερεθιστικές ουσίες όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, μίλα πρώτα με έναν διαιτολόγο για το πώς να υποστηρίξεις καλύτερα το έντερό σου. 

5. Ανάπνευσε, χαλάρωσε και κοιμήσου καλά

Η βαθιά αναπνοή μπορεί να υποστηρίξει το αυτόνομο νευρικό σου σύστημα για να διεγείρει την απόκριση "ξεκούραση και πέψη", η οποία είναι χρήσιμη για τακτικές και κατάλληλες μυϊκές συσπάσεις στο έντερο, οδηγώντας σε τακτικές κινήσεις του εντέρου. Προσπάθησε να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Διάβασε ακόμη: Το μικροβίωμα ως "ξεχωριστό" όργανο: Πώς θα το διατηρούμε υγιές;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i