Τι πρέπει να ελέγχεις στη λεκάνη - (Μήπως επιπλέουν τα κόπρανά σου;)

Τι σημαίνει εάν επιπλέουν τα κόπρανα στη λεκάνη;

τουαλέτα istock

Όποιος έχει ποτέ διαβάσει το βιβλίο What’s Your Poo Telling You? γνωρίζει κάτι: Ότι η μορφή και το σχήμα των κοπράνων φανερώνει πολλά για την υγεία μας. Για παράδειγμα, ti μπορεί να σημαίνει εάν επιπλέουν τα κόπρανα στη λεκάνη; Στις περιπτώσεις δεν είναι κάτι ανησυχητικό, ωστόσο εάν το θέμα επιμένει καλό είναι να το αναφέρεις στο γιατρό σου.

Τι σημαίνει όταν επιπλέουν τα κόπρανα στη λεκάνη 

"Τις περισσότερες φορές είναι κάτι το φυσιολογικό", αναφέρει ο Niket Sonpal, MD, βοηθός κλινικός καθηγητής της γαστρεντερολογίας στο Τούρο Κολέγιο της Οστεοπαθητικής Ιατρικής στη Νέα Υόρκη. "Αλλά μπορεί να είναι και ένα σημάδι ότι κάτι αρχίζει να αναπτύσσεται. Συνήθως, τα κόπρανα έχουν στερεή μορφή και δε θα έπρεπε να επιπλέουν ή να κολλάνε στις άκρες της τουαλέτας", συμπληρώνει. Ο Sonpal λέει ότι η διατροφή σου είναι ο κύριος λόγος που μπορεί να επιπλέουν τα κόπρανα στη λεκάνη. Οι αδιάλυτες ίνες, όπως το πίτουρο, ή οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν αέρια, όπως τα τεχνητά γλυκαντικά ή το άμυλο, είναι δύσκολα στην πέψη και μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά των κοπράνων σου. Αυτά τα είδη τροφών μπορούν να κάνουν τα κακά σου να περιέχουν περισσότερα αέρια και είναι αυτός ο πρόσθετος αέρας που τα κάνει ελαφρύτερα ώστε να επιπλέουν.

Δυσανεξία, ευαισθησία και δυσαπορρόφηση

Εάν παρατηρήσεις ότι τα κόπρανα επιπλέουν στο νερό, η δυσανεξία στη λακτόζη ή η ευαισθησία στη γλουτένη είναι επίσης αρκετά συνηθισμένες αιτίες. Εάν είσαι επιρρεπής σε κάποια από αυτές τις παθήσεις, δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτό συμβαίνει επειδή τις περισσότερες φορές σε αυτές τις περιπτώσεις τα επιπλέοντα κόπρανα προκαλούνται από κάποια διατροφική επιλογή, όπως η κατανάλωση βρώμης, που δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία σου. Αν έχοντας δυσανεξία στη λακτόζη ή ευαισθησία στη γλουτένη επιστρέψεις στη συνηθισμένη διατροφή σου, τότε πολύ γρήγορα τα κόπρανά σου θα επιστρέψουν στη συνηθισμένη τους μορφή. "Αλλά, μπορεί να υπάρχει ένας πιο σοβαρός λόγος πίσω από αυτό το φαινόμενο", λέει ο Henry Binder, M.D., καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Yale. "Μπορεί να οφείλεται σε μία αύξηση του λίπους στα κόπρανά σου, γεγονός που αποτελεί μία ένδειξη ότι το σώμα σου δεν επεξεργάζεται σωστά τα θρεπτικά στοιχεία". Αν συμβαίνει αυτό, τότε πρόκειται για μία περίπτωση δυσαπορρόφησης, δηλαδή αδυναμίας από την πλευρά του σώματός σου να επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο θρεπτικό στοιχείο. Για να καταλάβεις τι κάνει τα κακά σου να κολλάνε στην κορυφή της λεκάνης της τουαλέτας ο Sonpal προτείνει το εξής: Να αφαιρέσεις σταδιακά ένα ή δύο τρόφιμα από τη διατροφή σου (τα οποία μπορεί να προκαλούν περισσότερα αέρια στα κόπρανά σου) μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Αν και πάλι δε δεις διαφορά, μπορεί όντως να έχεις κάποιο πρόβλημα δυσαπορρόφησης και να χρειαστεί να κουβεντιάσεις το θέμα με τον γιατρό σου.

Διάβασε επίσης: Τα σημάδια υγείας που δίνει το έντερο από τα κόπρανα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i