Να πάρεις δεύτερη γνώμη από άλλο γιατρό; Πότε είναι καλή ιδέα

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αποφασίσεις ότι είναι καλό να ζητήσεις μια δεύτερη γνώμη για ένα πρόβλημα υγείας που σε απασχολεί.

Συνεργάστηκε η Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος (iatreioamoschovaki.gr)

Φεύγεις από το γραφείο του γιατρού σου με αμφιβολίες και τη σκέψη μήπως  χρειάζεσαι μια δεύτερη γνώμη. Βέβαια, αυτός έχει το πτυχίο και τις γνώσεις, όχι εσύ. Αλλά και πάλι, κάτι δε σου πάει καλά. Πρέπει να πάρεις δεύτερη γνώμη; Ναι, λένε οι ειδικοί, και μην το σκέφτεσαι και πολύ. Μια νέα οπτική μπορεί να είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά στην υγεία σου. Εδώ είναι μερικοί καλοί λόγοι για να κλείσεις ραντεβού με έναν ακόμα ειδικό με στόχο μια δεύτερη γνώμη και ίσως μια διαφορετική προσέγγιση.

Ο γιατρός δεν κάνει αναφορά σε συγκεκριμένη διάγνωση

Πριν ακόμη ο γιατρός σου έχει επίσημη διάγνωση από τις εξετάσεις, θα πρέπει να μπορεί να σου πει ποια είναι η πιθανότερη αιτία ή να σου δώσει μια ιδέα από πιθανές αιτίες. "Αν δεν το κάνει, αυτό είναι ένα σημάδι που πρέπει να σε προβληματίσει" σημειώνει η Leana Wen, συγγραφέας του βιβλίου When Doctors Don’t Listen.

H δική σου έρευνα δεν ταιριάζει

Από τη στιγμή που έχεις διάγνωση –και την έχεις ψάξει εξονυχιστικά στο Google, ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι αυτό κάνουμε–, μη φοβηθείς να κάνεις όποιες ερωτήσεις θες στο γιατρό σου, αν δε είσαι σίγουρη ότι συμφωνείς. "Εξηγεί η διάγνωση αυτά που νιώθεις; Ταιριάζουν τα συμπτώματά σου με την περιγραφή που βρίσκεις σε μεγάλες και έγκυρες ιστοσελίδες υγείας; Αν όχι, μίλα με το γιατρό σου. Αν ακόμη έχεις αμφιβολίες, δες και δεύτερο γιατρό" τονίζει η συγγραφέας.

Ακούς μόνο για μία πιθανή θεραπεία

"Σχεδόν σε κάθε περίπτωση υπάρχουν περισσότερες από μία θεραπευτικές επιλογές. Και κάποιες φορές πιθανή επιλογή είναι και να παρακολουθείς μόνο την κατάσταση. Ο γιατρός σου θα πρέπει να σου παρουσιάσει όλες τις θεραπευτικές επιλογές σου, μαζί με τα υπέρ και τα κατά τους, ώστε να αποφασίσετε μαζί τι είναι καλύτερο για σένα" τονίζει η Leana Wen. Ένα ακόμα στοιχείο είναι πως ο γιατρός θα πρέπει να μπορεί να κατανοήσει και να σεβαστεί τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου και μαζί να συνεργαστείτε για να καταλήξετε σε μια θεραπεία που θα σου ταιριάζει και θα μπορείς να ολοκληρώσεις. Εάν δε νιώθεις ότι συμβαίνει αυτό, έχεις κάθε λόγο να αναζητήσεις δεύτερη γνώμη.

Διάβασε επίσης: Να πάρεις τηλέφωνο το γιατρό ή όχι; Διάβασε 3 tips που θα σε βοηθήσουν όταν δεν νιώθεις καλά

Διάβασε επίσης: Αρρυθμίες, αίσθημα παλμών και κολπική μαρμαρυγή: Τα συμπτώματα και πότε να πας στο γιατρό σου

Απλά δε σου κέρδισε την εμπιστοσύνη

Εάν δε νιώσεις ότι ο γιατρός σε άκουσε, ότι θέλησε να πάρει πλήρες ιατρικό ιστορικό, ότι σε εξέτασε με προσοχή, τότε είναι πολύ πιθανό όχι απλά να θέλεις να αναζητήσεις μια δεύτερη γνώμη, αλλά ίσως ακόμα και να αλλάξεις γιατρό. Η επικοινωνία με το γιατρό μπορεί να είναι θέμα χημείας και προφανώς κάθε γιατρός είναι άνθρωπος με διαφορετική προσωπικότητα, οπότε και η προσέγγισή του προς τον ασθενή θα είναι ανάλογη, ωστόσο είναι σημαντικό να νιώσεις ότι είχες την αμέριστη προσοχή του.