Αρρυθμίες, αίσθημα παλμών και κολπική μαρμαρυγή: Τα συμπτώματα και πότε να πας στο γιατρό σου

Φυσιολογικά οι καρδιακοί σου παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό. Τι γίνεται, όμως, όταν αυξάνονται ξαφνικά ή νιώθεις αρρυθμίες και φτερουγίσματα; Μάθε πότε πρέπει να ανησυχείς και πότε όχι.

κολπική μαρμαρυγή iStock

Αν είσαι ερωτευμένη, η καρδιά σου μπορεί να χτυπά γρήγορα! Υπάρχουν όμως κι άλλες περιπτώσεις που η καρδιά δεν χτυπά φυσιολογικά και δεν έχουν καμία σχέση με τον έρωτα.

Αρρυθμία

Τι είναι

Αρρυθμία ονομάζεται η μη φυσιολογική καρδιακή συχνότητα και ο ρυθμός των παλμών της καρδιάς. Υπάρχουν δύο ειδών αρρυθμίες: οι ταχυκαρδίες, στις οποίες ο καρδιακός ρυθμός είναι υπερβολικά γρήγορος και οι βραδυκαρδίες, στις οποίες ο καρδιακός ρυθμός είναι υπερβολικά αργός.

Τα συμπτώματα

Δεν υπάρχουν πάντα συμπτώματα, αλλά, όταν υπάρχουν, η έναρξή τους είναι συνήθως αιφνίδια και σε αυτά περιλαμβάνονται: * Αίσθημα παλμών (αίσθημα ακανόνιστου ρυθμού). * Ζάλη, που μερικές φορές καταλήγει σε απώλεια των αισθήσεων. * Λαχάνιασμα. * Πόνος στο στήθος ή στο λαιμό σαν στηθάγχη.

Να ανησυχήσω

Ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας πάντα. Για παράδειγμα, όλων μας αυξάνεται όταν αναστατωνόμαστε ή ασκούμαστε. Καλό θα ήταν να μιλήσεις με το γιατρό σου αν οι σφυγμοί σου είναι γρήγοροι και ακανόνιστοι. Διάβασε επίσης: Γνωρίζεις τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής στις γυναίκες; Και, ναι, είναι διαφορετικά από τον αντρών Διάβασε επίσης: Τι βλάπτει την καρδιά σου και δεν το ξέρεις! Oι 6 νέοι δείκτες μελλοντικής υγείας!

Αίσθημα παλμών

Τι είναι

Το αίσθημα ότι η καρδιά σου χτυπά γρήγορα.

Τα συμπτώματα

Νιώθεις μια παράξενη αίσθηση σαν φτερούγισμα στο στήθος. Μπορεί επίσης να νιώθεις τον σφυγμό σου να χτυπά και στο κεφάλι σου.

Να ανησυχήσω

Το αίσθημα παλμών δεν υποδηλώνει υποχρεωτικά κάτι σοβαρό. Στα άτομα που υποφέρουν από άγχος και βρίσκονται σε ένταση το αίσθημα παλμών συχνά είναι σύμπτωμα του άγχους τους και δε σημαίνει πρόβλημα με την καρδιά. Μπορεί να νιώθεις την καρδιά σου να χτυπά έπειτα από ένα βαρύ γεύμα, έντονη προσπάθεια τρεξίματος ή όταν ξαπλώνεις για ύπνο. Αυτό το αίσθημα παλμών καταλαγιάζει πολύ γρήγορα. Αν, ωστόσο, έχεις υπερθυρεοειδισμό, το αίσθημα παλμών σπάνια καταλαγιάζει.

Κολπική μαρμαρυγή

Τι είναι

Μια αρρυθμία όπου οι κόλποι της καρδιάς πάλλονται με 350-600 παλμούς/λεπτό (δηλαδή μαρμαίρουν= τρεμουλιάζουν), ενώ στις κοιλίες άγονται περίπου 100-160 παλμοί/λεπτό. Αποτελεί τη συχνότερη αρρυθμία στους ενηλίκους και μία από τις συχνότερες αιτίες νοσηλείας στο δυτικό κόσμο.

Τα συμπτώματα

Σε αυτά περιλαμβάνονται ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: - Αίσθημα παλμών – ένα ξαφνικό φούσκωμα, φτερούγισμα ή ταχυπαλμία στο στήθος. - Έλλειψη ενέργειας ή αίσθημα υπερκόπωσης. - Ζάλη –- αίσθημα ελαφριάς κεφαλαλγίας ή λιποθυμίας. - Θωρακική δυσφορία – πόνος, πίεση στο στήθος. - Δύσπνοια – δυσκολία αναπνοής σε συνήθεις δραστηριότητες ή στην ηρεμία.

Να ανησυχήσω;

Η πάθηση αυτή αποτελεί σοβαρό προδιαθεσικό παράγοντα για τη δημιουργία θρομβοεμβολικών εμβολικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Ωστόσο, εν αντιθέσει με την κοιλιακή, η κολπική μαρμαρυγή δε συνιστά άμεσο κίνδυνο για τη ζωή σου. Πολλοί άνθρωποι ζουν για χρόνια με κολπική μαρμαρυγή χωρίς προβλήματα.

Πότε να πας στο γιατρό σου

Σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεσαι ένα σύμπτωμα που δεν είναι συνηθισμένο, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i