Πανδημία πλέον ο κορονοϊός σύμφωνα με τον ΠΟΥ - Ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα

Πανδημία κορονοϊού χαρακτηρίζεται πλέον η υγιειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζούμε.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε πανδημία τον κορονοϊό, μια απόφαση που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκε τα ξημερώματα ο θάνατος του 66χρονου συνταξιούχου καθηγητή που νοσηλευόταν από τις 2 Μαρτίου στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΝ του Ρίου.

Τι σημαίνει πανδημία και σε τι διαφέρει με την επιδημία κορονοϊού;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ως επιδημία αναφέρεται ένα τοπικό ξέσπασμα μιας ασθένειας που εξαπλώνεται αναπάντεχα. Το 2010 ο ΠΟΥ όρισε ως πανδημία «την παγκόσμια εξάπλωση μιας νέας ασθένειας» που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ποιος μπορεί να ανακηρύξει μια πανδημία; Αυτό είναι καθήκον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Βασιζόμενοι στα νέα ανησυχητικά δεδομένα για την εξάπλωση και τη σοβαρότητα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 οι ειδικοί του ΠΟΥ πέρασαν στο επόμενο στάδιο και αποφάσισαν πλέον ότι ζούμε μια πανδημία κορονοϊού. Η δυναμική του ιού άλλωστε είχε ήδη διαφανεί, όπως είχαν δηλώσει οι εκπρόσωποι του Οργανισμού τις προηγούμενες ημέρες.

Έχει σημασία πώς θα το αποκαλούμε;

Οι όροι επιδημία και πανδημία απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια κρίση στο χώρο της υγείας. Επιδημία σημαίνει πως ο ιός μπορεί να είναι τοπικά περιορισμένος και η παρέμβαση από τους φορείς υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσει η διασπορά του. Σε μια πανδημία, όπου θα μπορούσαν να έχουν επηρεαστεί πολλές χώρες, ίσως υπάρχουν συνέπειες για πολλούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, εάν θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην υγεία για όλους ή πόσα χρήματα μπορούν να διατεθούν για τον περιορισμό της νόσου.

Όταν ένας ιός έχει παγκόσμια επίδραση, οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ και τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται να μοιράσουν τους πόρους τους σε μεγαλύτερο εύρος, συγκριτικά με την επιδημία. Αυτό σημαίνει πως σε μια πανδημία είναι πιο δύσκολη η διαχείρισή της.

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς;

Τα βασικότερα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, τα λαμβάνουμε ήδη:

  • Πλένουμε τα χέρια μας προσεκτικά και πολλές φορές μέσα στην ημέρα
  • Δεν αγγίζουμε με αυτά το πρόσωπό μας
  •  Αποφεύγουμε όσο γίνεται το συγχρωτισμό με πολλούς ανθρώπους
  • Περιορίζουμε, ειδικά οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τις μη απαραίτητες επαφές
  •  Εάν νιώσουμε συμπτώματα ίωσης (πυρετό, βήχα, καταβολή) επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με το τετραψήφιο τηλέφωνο του ΕΟΔΥ (1135) για οδηγίες και δεν πηγαίνουμε στο νοσοκομείο.
  • Και τέλος, ενημερωνόμαστε μόνο από έγκυρες πηγές και κρατάμε την ψυχραιμία μας γιατί ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Διάβασε επίσης: Ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κοροναϊό: Τι ισχύει για τους διαβητικούς; Η ενδοκρινολόγος Μαρία Προκοπίου εξηγεί

Διάβασε επίσης: Κοροναϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι με ρευματικά νοσήματα;

Σημείωση: Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό ήταν ακριβείς τη στιγμή της δημοσίευσης. Καθώς οι εξελίξεις για τον κορονοϊό τρέχουν, είναι πιθανό ορισμένες από τις πληροφορίες και τις συστάσεις να έχουν αλλάξει. Στα τρέχοντα άρθρα μας θα βρεις τις νεότερες οδηγίες και πληροφορίες, ενώ έγκυρη ενημέρωση για πιο συγκεκριμένες απορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μπορείς να πάρεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.