Ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό: Τι ισχύει για τους διαβητικούς; Η ενδοκρινολόγος Μαρία Προκοπίου εξηγεί

Γιατί οι διαβητικοί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό;

διαβήτης ninitta

Από τη Μαρία Προκοπίου, MD, MSc, ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο

(www.mariaprokopiou.gr)

Η μετάδοση του ιού COVID-19 υπήρξε ραγδαία και οδήγησε αρχικώς σε επιδημία σε όλη την Κίνα. Και στη συνέχεια εξαπλώθηκε παγκοσμίως, πλήττοντας πλέον σχεδόν όλες τις ηπείρους. Τα επιστημονικά δεδομένα και η κατανόηση της νόσου που προκαλεί, βρίσκονται

ακόμη υπό εξέλιξη.

Τι γνωρίζουμε κατά βάση σήμερα; Όπως κάθε άλλος ιός του αναπνευστικού, μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που βγαίνουν από το στόμα των μολυσμένων ατόμων κατά την ομιλία, τον βήχα και το φτέρνισμα. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον από μερικές ώρες μέχρι και μερικές μέρες (ανάλογα με την επιφάνεια και τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες). Επίσης πιθανός τρόπος μετάδοσης θεωρείται το άγγιγμα μιας μολυσμένης επιφάνειας και στη συνέχεια το άγγιγμα τον ματιών ή του στόματος. Ο ιός εξουδετερώνεται στο περιβάλλον με τη χρήση αλκοολούχου διαλύματος.

Η μόλυνση από COVID-19 είναι σοβαρή;

Το 98% των ανθρώπων που μολύνονται το περνάνε ως μία ήπια νόσο και επιβιώνουν. Η πλειονότητα των περιπτώσεων (περίπου 80%) είναι ήπιες (με λίγα συμπτώματα, όμοια του κοινού κρυολογήματος) και μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις , προκαλείται σοβαρή νόσος (περίπου στο 14%) και σε ένα μικρότερο ποσοστό (περίπου στο 5%) πολύ σοβαρή νόσος.

Κάποιοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ή έχουν μόνο ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Σε άλλους ανθρώπους, η λοίμωξη με τον COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως πνευμονία ή ακόμα και θάνατο. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε ανθρώπους που έχουν κι άλλα προβλήματα υγείας, συγκεκριμένα τους ηλικιωμένους, αυτούς που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νοσήματα των πνευμόνων και υπέρταση. Οι άνθρωποι με διαβήτη, σε περίπτωση λοίμωξης από τον ιό, εντάσσονται στις κατηγορίες υψηλού κίνδυνου για την εμφάνιση σοβαρής νόσου (ομοίως με τη γρίπη).

Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα της λοίμωξης από το νέο κορονοϊό;

Οι άνθρωποι που μολύνονται από τον COVID-19 μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), να αισθάνονται κουρασμένοι και να έχουν μυϊκούς πόνους. Τα προβλήματα με την αναπνοή συμβαίνον όταν η λοίμωξη προσβάλει τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονία. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται λίγες μέρες μετά τη λοίμωξη με τον ιό, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το χρονικό διάστημα είναι 3-7 ημέρες μετά την έκθεση. Όμως, σε κάποιους ανθρώπους τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από μεγαλύτερο διάστημα (έως και 14 ημέρες).

Ανήκουν οι διαβητικοί στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19 δύο έως τρεις φορές, ανεξάρτητα από άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως το νοσήματα του καρδιαγειακού. Το αν κάποιος με διαβήτη είναι ευάλωτος σε μια λοίμωξη έχει να κάνει με πολλά στοιχεία: με τον γλυκαιμικό του έλεγχο, τη διάρκεια του διαβήτη και τις συνυπάρχουσες με τον διαβήτη παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η νεφρική νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και η ηλικία, το βάρος και το εάν καπνίζουν.

Παρόλο που απαιτείται λεπτομερέστερη ανάλυση για να αποδειχθεί μια σαφώς καθορισμένη σχέση μεταξύ συνθηκών όπως ο διαβήτης και η χειρότερη πρόγνωση με το COVID-19, τα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο ιός αυτός πλήττει περισσότερο τους πιο ευάλωτους. Δηλαδή τους ηλικιωμένους και τα άτομα με πολλαπλά ιατρικά προβλήματα, ανάμεσά τους εκείνους με διαβήτη μεγάλης διάρκειας που δεν έχουν καλά ελεγχθεί.

Έχεις διαβήτη; Πώς πρέπει να προετοιμαστείς

Είναι καλύτερο για τους ανθρώπους με διαβήτη να προετοιμαστούν από πριν για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που νοσήσουν, για παράδειγμα:

 • Να έχουν πρόσβαση στα τηλεφώνα επικοινωνίας του γιατρού τους
 • Να έχουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων και αναλώσιμων για μέτρηση γλυκόζης στο σπίτι, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να βγουν έξω σε περίπτωση ασθένειας.

Πολύ σημαντικό είναι να ακολουθούνται οι γενικές οδηγίες όπως:

 • Αποφεύγουμε τη στενή επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι
 • Δεν ακουμπάμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα
 • Μένουμε σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι
 • Καλύπτουμε το στόμα μας όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε με μαντηλάκι μιας χρήσης και το πετάμε μετά στα σκουπίδια

Σε περίπτωση που ένας διαβητικός ασθενής νοσήσει από τον ιό, μπορεί να παρατηρήσει μια απορρύθμιση του γλυκαιμικού του ελέγχου κατά τη διάρκεια της νόσου. Οι ασθενείς σε περίπτωση που θεωρούν ότι νοσούν θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους για οδηγίες σχετικά με το ποσό συχνά θα πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρο τους, για να τους διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες φαρμάκων (ιδίως ινσουλίνη) και να τους ενημερώσει σχετικά με τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να κάνουν στα φάρμακα και τη δίαιτα τους. Επίσης, θα πρέπει να ακολουθούν τους παρακάτω κανόνες.

Κανόνες για τις μέρες ασθένειας σε ανθρώπους με διαβήτη

 • Φροντίστε να είστε ενυδατωμένοι
 • Τακτική μέτρηση σακχάρου
 • Τακτική μέτρηση θερμοκρασίας
 • Αν λαμβάνετε ινσουλίνη σε πολλαπλές ενέσεις, επίσης μέτρηση κετονών
 • Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας

Kαι θυμηθείτε. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.

Bιβλιογραφία

1. https://www.diabetes.org/diabetes/treatment-care/planning-sick-days/coronavirus

2. https://diabetesvoice.org/en/news/covid-19-and-diabetes/

Διάβασε επίσης: Κοροναϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι με ρευματικά νοσήματα;

Διάβασε επίσης: Πόσο επιζεί ο κοροναϊός σε μια επιφάνεια; Πώς μπορούμε να τον εξουδετερώσουμε;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i