Πόσο επιζεί ο κορονοϊός σε μια επιφάνεια; Πώς μπορούμε να τον εξουδετερώσουμε;

Πόσες ώρες επιζεί ο κορονοϊός σε ένα τραπέζι ή στο χερούλι της πόρτας.

επιζεί ο κοροναϊός μικρόβια ιοί photohampster

Πρόσφατη μελέτη από δύο γερμανικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, το Greifswald University Hospital και το Ruhr-Universität Bochum, ερεύνησε πόσο χρόνο επιζεί ο κορονοϊός σε διάφορες επιφάνειες. Ένα βασικό εύρημα είναι πως ο κορονοϊός τείνει να επιζεί περισσότερο χρόνο σε ψυχρές, πιο υγρές συνθήκες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Hospital Infection (μπορείς να τη βρεις εδώ στα αγγλικά) και εστιάζει σε δύο μορφές του κορονοϊού που ευθύνονται για δύο μεγάλες επιδημίες: Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Ισχύουν τα ίδια δεδομένα για τον κορονοϊό από την Κίνα που προκαλεί την ασθένεια COVID-19; Καθώς αυτά που γνωρίζουμε για τον συγκεκριμένο τύπο είναι ακόμη λίγα, η διερεύνηση των συγγενικών κορονοϊών μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε περισσότερα πράγματα.

Πόσο επιζεί ο κορονοϊός σε επιφάνειες: Η μελέτη

Για τη μελέτη αυτή, οι ειδικοί σύγκριναν πληροφορίες από 22 μελέτες σχετικά με διάφορους τύπους του κορονοϊού. Η πρώτη ενότητα της έρευνας εστιάζει στο πόσο επιζεί ο κορονοϊός σε άψυχες επιφάνειες, όπως ένα τραπέζι ή το πόμολο μιας πόρτας. Οι επιστήμονες βρήκαν πως, ανάλογα με το υλικό και τις συνθήκες, οι ανθρώπινοι κορονοϊοί μπορεί να παραμείνουν μολυσματικοί για 2 ώρες έως 9 ημέρες. Σε θερμοκρασίες γύρω στους 4°C ορισμένοι τύποι του ιού μπορούσαν να επιζήσουν για έως και 28 ημέρες. Σε θερμοκρασίες 30–40°C ο χρόνος ζωής τους έτεινε να είναι μικρότερος. Σε θερμοκρασία δωματίου, ο κορονοϊός που ευθύνεται για το κοινό κρυολόγημα (HCoV-229E) επέζησε σημαντικά περισσότερο σε υγρασία 50% συγκριτικά με την υγρασία 30%.

Όταν οι επιστήμονες ερεύνησαν το πόσο επιζεί ο κορονοϊός σε διαφορετικές επιφάνειες, τα αποτελέσματα ήταν ποικίλα. Για παράδειγμα, ο MERS σε ατσάλινη επιφάνεια και θερμοκρασία 20°C επιβίωσε για 48 ώρες. Σε δύο μελέτες που διερευνούσαν την επιβίωση δύο στελεχών του κοροναϊού SARS σε χαρτί, στη μία ο ιός επιβίωσε 4-5 ημέρες, στην άλλη για μόλις 3 ώρες.

Πώς μπορείς να εξουδετερώσεις τους κορονοϊούς

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, η αιθανόλη και το υποχλωριώδες νάτριο καταφέρνουν όλα να εξουδετερώσουν γρήγορα και με επιτυχία τον ιό. Για παράδειγμα, απολυμαντικά που περιείχαν 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου (hydrogen peroxide) εξουδετέρωσαν τον ιό σε 1 λεπτό. Διαλύματα με χλωριούχο βενζαλκόνιο (benzalkonium chloride) είχαν αντιφατικά αποτελέσματα ενώ η γλυκονική χλωρεξιδίνη (chlorhexidine digluconate) που χρησιμοποιείται ως τοπικό αντισηπτικό ήταν αναποτελεσματική. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ξανά αυτό που υπογραμμίζει όλη η διεθνής ιατρική και επιστημονική κοινότητα: Καλό πλύσιμο των χεριών! Η ατομική υγιεινή είναι ο βασικός τρόπος πρόληψης κατά των κορονοϊών και κάθε άλλης μορφής ιών.

Ισχύουν όλα τα παραπάνω για τον κορονοϊό από την Κίνα;

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, όλοι οι τύποι κορονοϊού που διερευνήθηκαν είχαν παρόμοια συμπεριφορά. Παρότι δεν μελετήθηκε ο COVID-19, πιστεύουν ότι τα ευρήματα είναι πιθανό να ισχύουν και γι’ αυτόν.

Διάβασε επίσης: Πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη; Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη δίνει 5 απλά tips

Διάβασε επίσης: Πώς και πότε μεταδίδεται η γρίπη H1N1; Και άλλες σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές

Σημείωση: Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό ήταν ακριβείς τη στιγμή της δημοσίευσης. Καθώς οι εξελίξεις για τον κορονοϊό τρέχουν, είναι πιθανό ορισμένες από τις πληροφορίες και τις συστάσεις να έχουν αλλάξει. Στα τρέχοντα άρθρα μας θα βρεις τις νεότερες οδηγίες και πληροφορίες, ενώ έγκυρη ενημέρωση για πιο συγκεκριμένες απορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μπορείς να πάρεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i