Πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη; Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη δίνει 5 απλά tips

Με βάση τις ιδιαιτερότητες της φετινής επιδημίας, η παθολόγος μας λέει πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη.

γρίπη ίωση κρυολόγημα πονόλαιμος nensuria

Συνεργάστηκε η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, ιατρός ειδική παθολόγος

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας η γρίπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση. Τα βασικά στελέχη που επικρατούν είναι οι δύο τύποι της γρίπης Α H1N1 και Η3Ν3.  Από επιπλοκές της γρίπης έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 53 άνθρωποι ενώ την τελευταία εβδομάδα, μέχρι και την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, 87 νέα περιστατικά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το δελτίο επαγρύπνησης του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής παραμένουν αυξημένες. Συνιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής ως τους καλύτερους τρόπους προστασίας και αντιμετώπισης της γρίπης.

Έξαρση της γρίπης 2020

«Είναι γεγονός ότι το εμβόλιο που κυκλοφορεί έχει αποδειχτεί αναποτελεσματικό σε μεγάλο βαθμό και εφόσον δεν έχει γίνει το φθινόπωρο, αργεί να δράσει ενώ ο ιός που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο διακρίνεται για την εξαιρετική ταχύτητα μετάδοσης και τη μολυσματικότητά του» σχολιάζει η ειδική παθολόγος Δρ Αναστασία Μοσχοβάκη.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης για να μην κολλήσουμε γρίπη;

  • Αποφυγή της πολυκοσμίας και της επαφής με ασθενείς κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Στο βαθμό που είναι εφικτό, αποφεύγουμε την πολυκοσμία, π.χ. τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον κινηματογράφο ή το θέατρο. Αντίθετα επιλέγουμε δραστηριότητες εξωτερικού χώρου όπως βόλτες στην εξοχή ή αθλητικές δραστηριότητες εξωτερικού χώρου.
  • Επίσης, εάν εσύ ή τα παιδιά είστε κρυωμένοι ή νιώθεις πως σας «τριγυρίζει» μια ίωση, απόφυγε την επαφή με ηλικιωμένους ανθρώπους ή ανθρώπους με χρόνια νοσήματα.
  • Εάν ανήκεις εσύ σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να φοράς τη χειρουργική μάσκα σε χώρους με συγχρωτισμό και να θυμάσαι να πλένεις συχνά τα χέρια σου μέσα στη μέρα.
  • Τέλος, εάν στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο έχει έξαρση κρουσμάτων, εάν είναι εφικτό κράτησε το παιδί στο σπίτι.

Βασική προστασία οι κανόνες προσωπικής υγιεινής

«Να καθαρίζεις σωστά τα χέρια σου και τα κοινόχρηστα αντικείμενα που σε περιβάλλουν. Τα χέρια επιμολύνονται κατά την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, τις κοινωνικές  συναναστροφές και τις χρηματικές συναλλαγές. Το πλύσιμο των χεριών συχνά θα σε βοηθήσει να προστατευτείς από τα μικρόβια. Βεβαιώσου ότι το σχολείο του παιδιού τηρεί τους κανόνες υγιεινής, καθαρίζει τα κοινόχρηστα παιχνίδια, παρέχει άμεση πρόσβαση σε νερό σαπούνι και εκπαιδεύει τους μαθητές για την χρήση τους», συμβουλεύει η Δρ Μοσχοβάκη.

Τι να θυμάσαι όταν πλένεις τα χέρια σου σύμφωνα με την παθολόγο

  • Χρησιμοποίησε σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών και στη ράχη της παλάμης.
  • Πλύνε καλά τα χέρια: παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, και τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα.
  • Ξέπλυνε με άφθονο νερό. Στέγνωσε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα.

Άλλες βασικές οδηγίες για να μην κολλήσουμε γρίπη

  • Επιστρέφοντας στο σπίτι αλλάζουμε ρούχα και βγάζουμε τα παπούτσια.
  • Δεν αγγίζουμε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και στο στόμα με τα χέρια.
  • Και μια τελευταία οδηγία από την παθολόγο: Μειώνουμε ή αποφεύγουμε εντελώς το κάπνισμα.

Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση, οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης, της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Οι ουσίες αυτές δρουν απευθείας στο επιθήλιο της αναπνευστικής οδού αλλοιώνοντας τις ιδιότητες του φυσιολογικού επιθηλίου και την αμυντική του ικανότητα. Γι' αυτό οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από την γρίπη και τις επιπλοκές της.

Διάβασε επίσης: Τι είναι η γρίπη τύπου Β και τα συμπτώματά της

Διάβασε επίσης: Πώς και πότε μεταδίδεται η γρίπη H1N1; Και άλλες σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i