Τεμπέλικο μάτι: Είναι βασικό σημάδι σοβαρών παθήσεων υγείας;

Το τεμπέλικο μάτι ή η αλλιώς αμβλυωπία είναι ένα συχνό πρόβλημα όρασης και σημάδι πιο σοβαρών παθήσεων υγείας.

γυναίκα με τεμπέλικο μάτι κάνει εξέταση istock

Το τεμπέλικο μάτι θα μπορούσε να είναι σημάδι πιο σοβαρών παθήσεων υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και νόσος του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα.

9 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τρίβεις τα μάτια σου

Τι δείχνει η έρευνα

Υποδηλώνει ότι η αμβλυωπία δεν αποτελεί ένα απλό πρόβλημα όρασης, αλλά μπορεί να παρέχει πολύτιμες γνώσεις για προβλήματα υγείας, απειλητικά για τη ζωή.

Αν και η αμβλυωπία είναι κοινώς γνωστή ως "τεμπέλικο μάτι", χρησιμεύει και ως πιθανός δείκτης υποκείμενων καταστάσεων που απαιτούν άμεση προσοχή. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία των τακτικών οφθαλμικών εξετάσεων από οπτομέτρες και οφθαλμίατρους για την αποτελεσματική διάγνωση και διαχείριση της αμβλυωπίας, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις της εκτείνονται πολύ πέρα από τις ανησυχίες που σχετίζονται με την όραση.

Τι είναι η αμβλυωπία;

Αποτελεί την πιο συχνή οφθαλμολογική πάθηση της παιδικής ηλικίας, όπου η λειτουργία της όρασης δεν αναπτύσσεται με φυσιολογικό τρόπο. Η συγκεκριμένη δυσλειτουργία συνήθως αφορά τα οπτικά ερεθίσματα του ενός οφθαλμού, ωστόσο είναι δυνατόν να επηρεάζει και τις λειτουργίες της διόφθαλμης όρασης.

Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί τύποι της αμβλυωπίας:

  1. Στραβισμική αμβλυωπία: οφείλεται σε κακή ευθυγράμμιση των ματιών (στραβισμός, συνήθως το μάτι που στραβίζει παρουσιάζει την πάθηση),
  2. Εξ’ ανοψίας αμβλυωπία: οφείλεται σε αποστέρηση της οπτικής πληροφορίας (π.χ. καταρράκτης)
  3. Διαθλαστική αμβλυωπία: οφείλεται σε διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) ή ανισομετρωπίας (διαφορά διάθλασης στους δύο οφθαλμούς)

Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Το "τεμπέλικο μάτι" επηρεάζει εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, και προκαλεί προβλήματα στην οπτική διαύγεια παρά τα διορθωτικά γυαλιά. Ωστόσο, αναδυόμενα στοιχεία αποκαλύπτουν μια βαθύτερη σχέση μεταξύ της αμβλυωπίας και ενός ευρέος φάσματος χρόνιων ασθενειών και καταστάσεων που εκτείνονται πέρα από την όραση, απαιτώντας ολοκληρωμένη αξιολόγηση για την αποκάλυψη της βασικής αιτίας αυτής της πάθησης.

Η αμβλυωπία, ή το τεμπέλικο μάτι, έχει συνδεθεί με μια σειρά από χρόνιες ασθένειες και καταστάσεις. Νευρολογικές διαταραχές όπως η νόσος Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν δείξει συνδέσεις με την πάθηση, υποδηλώνοντας έναν πιθανό κοινό μηχανισμό στον εγκέφαλο που περιλαμβάνει νευροεκφυλισμό ή μειωμένη νευρική σηματοδότηση.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η υπέρταση και το εγκεφαλικό έχουν δείξει επίσης συσχετίσεις με την αμβλυωπία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στη λειτουργία της καρδιάς που επηρεάζουν τη ροή του αίματος στο μάτι και επηρεάζουν τη λειτουργία του.

Μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη τεμπέλης οφθαλμού μέσω συστηματικής φλεγμονής και καρδιακών επιπλοκών. Επιπλέον, καταστάσεις που επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς, έχουν συσχετιστεί με αμβλυωπία.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις τεμπέλικο μάτι

  • Προβλήματα όρασης: Τα πιο συχνά σημάδια της αμβλυωπίας περιλαμβάνουν θολή όραση, διπλή όραση ή κακή αντίληψη βάθους. Όσοι έχουν αμβλυωπία μπορεί να δυσκολεύονται με την ανάγνωση, την εστίαση ή την παρακολούθηση αντικειμένων με το ένα μάτι.
  • Κακή ευθυγράμμιση των ματιών: Ο στραβισμός συχνά συνδέεται με το τεμπέλικο μάτι. Το ένα μάτι μπορεί να μετακινηθεί προς τα μέσα ή προς τα έξω, προκαλώντας ανισορροπία στην ευθυγράμμιση των ματιών.
  • Πονοκέφαλοι και κόπωση των ματιών: Οι επίμονοι πονοκέφαλοι, ιδιαίτερα μετά από οπτικές εργασίες, και η καταπόνηση των ματιών είναι πιθανοί δείκτες αμβλυωπίας. Τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία ή κόπωση στο προσβεβλημένο μάτι.
  • Έλλειψη οπτικής επαφής: Τα άτομα με αμβλυωπία μπορεί να αποφεύγουν την οπτική επαφή ή να παρουσιάζουν κακό συντονισμό των ματιών κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Πώς αντιμετωπίζεται η αμβλυωπία

Εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα η όραση μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά. Η περισσότερο διαδεδομένη (και πιστοποιημένη) θεραπεία είναι η μέθοδος επικάλυψης του ‘δυνατού’ οφθαλμού, συνήθως στην περίπτωση της στραβισμικής αμβλυωπίας, για την εκγύμναση του άλλου. Η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση. 

Ενοχλήσεις στα μάτια; Τα πιο συχνά προβλήματα και οι λύσεις τους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i