Τι είναι ο διαβήτης και ποια είναι τα βασικά του είδη;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ομάδα ασθενειών που τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξαπλωθεί με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι ο διαβήτης

Από τον Κωνσταντίνο Χαρδαβέλλα, διαιτολόγο LifeSmile, nutrition coach, σύμβουλο ψυχικής υγείας (www.lifesmile.gr)

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ομάδα ασθενειών που τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξαπλωθεί με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Το 1980 μόλις 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε κάποια μορφή διαβήτη, σήμερα έχουμε πλησιάσει το 10%. Αυτή η αύξηση έχει οδηγήσει πολλούς οργανισμούς υγείας να αποκαλέσουν το διαβήτη «μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες του 21ου αιώνα».

Διάβασε επίσης: Πότε χρειάζεται να κάνεις τεστ κόπωσης και τι να γνωρίζεις πριν την εξέταση

Το άκουσμα της φράσης μπορεί να προκαλεί πανικό, κάτι τέτοιο όμως είναι εντελώς λανθασμένο. Ο διαβήτης στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμος, ωστόσο τα συμπτώματά του είναι αντιμετωπίσιμα. Με ένα συνδυασμό φαρμακευτικής και διατροφικής αγωγής, όλοι οι διαβητικοί μπορούν να έχουν φυσιολογική ζωή.

Τι είναι ο διαβήτης και ποια είναι τα βασικά του είδη;

Είναι μια πάθηση στην οποία το σώμα μας αδυνατεί να μεταβολίσει σωστά τη γλυκόζη, με συνέπεια αυτή αντί να μετατρέπεται σε ενέργεια, να παραμένει στο αίμα μας σε μεγάλες ποσότητες, με κίνδυνο να προκαλέσει ζημιά. Ο μεταβολισμός της γλυκόζης γίνεται μέσω της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που δημιουργείται στο πάγκρεας. Στις περιπτώσεις διαβήτη το σώμα μας είτε δεν παράγει ινσουλίνη είτε δεν τη χρησιμοποιεί σωστά.

Ανάλογα με τι από τα δύο ισχύει, χωρίζουμε το διαβήτη σε τρεις βασικούς «τύπους»:

1. Διαβήτης τύπου 1

Έχει ως επί το πλείστον γενετικά αίτια και χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη. Περίπου το 10% των διαβητικών έχουν διαβήτη τύπου 1 και η αντιμετώπισή του απαιτεί ενέσεις ινσουλίνης.

  • Αντιμετώπιση: Σε γενικές γραμμές, η βοήθεια ενός διαιτολόγου είναι χρήσιμη, όμως η αντιμετώπιση εξαρτάται κυρίως από τις ενέσεις ινσουλίνης. Θεωρητικά, αν γίνονται τη σωστή στιγμή και στις σωστές δόσεις, τότε ο διαβητικός μπορεί να τρώει κανονικά χωρίς να είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα.

2. Διαβήτης τύπου 2

Εξαρτάται από τον τρόπο ζωής –διατροφή, άσκηση, βάρος– και χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιήσει επαρκώς την ινσουλίνη που παράγει. Το 90% περίπου των διαβητικών έχουν διαβήτη τύπου 2.

  • Αντιμετώπιση: Η αντιμετώπισή του απαιτεί αλλαγές στη διατροφή και την καθημερινότητα, μείωση βάρους και σε κάποιες περιπτώσεις φαρμακευτική αγωγή. Η παρακολούθηση από έναν διαιτολόγο είναι πρακτικά απαραίτητη σε αυτή την περίπτωση όχι τόσο πολύ για να ελεγχθούν τα συμπτώματα, όσο για να μπορεί ο άνθρωπος που τον έχει να ζει κανονικά, χωρίς υπερβολικούς περιορισμούς και στερήσεις, όπως θα δούμε παρακάτω.

3. Διαβήτης κύησης

Χωρίς να γνωρίζουμε με ακρίβεια το γιατί, κάποιες γυναίκες κατά τη διάρκεια της

εγκυμοσύνης παρουσιάζουν διαβήτη.

  • Αντιμετώπιση: Στις περισσότερες περιπτώσεις φεύγει μόνος του μετά τον τοκετό. Όσο διαρκεί όμως η εγκυμοσύνη δεν πρέπει να μείνει ανεξέλεγκτος, αφού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος. Τα καλά νέα είναι ότι ανιχνεύεται πάντα μέσω των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι εγκυμονούσες κι έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί εξατομικευμένα.

Διάβασε επίσης: Κριθαράκι ή χαλάζιο; Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θα περάσει πιο γρήγορα

«Πώς θα καταλάβω ότι έχω διαβήτη;»

Τα πρώτα συμπτώματα που θα προσέξεις είναι η πολυδιψία και η συχνουρία. Πρακτικά, αν από τη μια στιγμή στην άλλη αρχίσεις να διψάς συνέχεια ή να πηγαίνεις πολύ συχνά στην τουαλέτα, καλό είναι να κάνεις μια γρήγορη εξέταση. Μην πανικοβληθείς – αν έχεις αυτά τα συμπτώματα, δε σημαίνει ότι έχεις διαβήτη. Απλά είναι τα πρώτα και πιο συχνά σημάδια ότι πρέπει να το ψάξεις λίγο παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, για το διαβήτη ισχύει ό,τι και για όλες τις παθήσεις: ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος σώζει ζωές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i