Σιδεράκια για ενήλικες: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Κάνουν για μένα τα σιδεράκια για ενήλικες; Μπορεί να ξαναστραβώσουν τα δόντια μετά;

Συνεργάστηκε ο Ματθαίος Σανούδος, ορθοδοντικός (braces.gr)

Θα φορούσες σιδεράκια σε μεγάλη ηλικία; Γιατί όχι;  Το όμορφο χαμόγελο δεν κοιτά χρόνια. Αντίθετα, θα σε βοηθήσει να αισθανθείς όμορφα, γεμάτη αυτοπεποίθηση, αλλά και θα

σε προφυλάξει από ένα σωρό θέματα υγείας που δε θα φανταζόσουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσεις. Λύσε εδώ τις πιο πιθανές σου απορίες και σκέψου τις επιλογές σου.

Μπορεί να αποτύχει η θεραπεία;

Όχι, αν ακολουθηθεί από γιατρό και ασθενή η σωστή διαδικασία.

Πονάει η τοποθέτησή τους;

Η διαδικασία εφαρμογής είναι ανώδυνη. Μπορεί τις πρώτες 2-3 μέρες να υπάρξει κάποια μικρή παροδική πίεση που υποχωρεί πολύ γρήγορα. Η ενόχληση των πρώτων ημερών υποχωρεί εύκολα με κοινά παυσίπονα (να λαμβάνονται με βάση τις οδηγίες του ορθοδοντικού).

Θα κάνουν τα σιδεράκια σημάδια στα δόντια;

Τα σιδεράκια δεν κάνουν σημάδια στα δόντια, αφού η συγκόλλησή τους γίνεται με ειδικές ρητίνες. Χρειάζεται όμως σχολαστική στοματική υγιεινή.

Μπορεί να υποστούν βλάβη τα ούλα;

Αν τηρηθούν οι κανόνες στοματικής υγιεινής και φροντίδας των ορθοδοντικών μηχανισμών, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αν όμως ο ασθενής δεν καθαρίζει σωστά τα δόντια και τα σιδεράκια του, μπορεί να παρουσιάσει διόγκωση των ούλων, τη γνωστή μας ουλίτιδα.

Αλλάζουν θέση τα δόντια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις για αρκετό καιρό μια συσκευή σταθεροποίησης (retainers), που σκοπό έχει τη διατήρηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος. Όταν ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, μπορεί να υπάρξει κάποια μετακίνηση των δοντιών, αλλά θα είναι μικρή και απαιτούμενη.

Είναι ακριβή θεραπεία;

Θεωρείται ακριβή θεραπεία, αν και το κόστος διαφοροποιείται από το βαθμό δυσκολίας του κάθε περιστατικού.

Καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία;

Για τους ενήλικες η απάντηση είναι «όχι». Tα ταμεία που την καλύπτουν (έως και το 80% του κόστους) εγκρίνουν τη δαπάνη μόνο για λόγους υγείας. Πάντως, αν πρόκειται να υποβληθείς σε θεραπεία, καλύτερα να επικοινωνήσεις απευθείας με το ασφαλιστικό σου ταμείο.

Διάβασε επίσης: Λευκά δόντια με φυσικό τρόπο; Μπανανόφλουδα (πώς θα το κάνω;)

Διάβασε επίσης: Γιατί πονάνε ή ματώνουν τα ούλα; Είναι ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή απόστημα; Η οδοντίατρος απαντά