Γιατί πονάνε ή ματώνουν τα ούλα; Είναι ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή απόστημα; Η οδοντίατρος απαντά

Έχεις πόνο ή αίμα στα ούλα; Μάθε τι σημαίνει από την οδοντίατρο

Έχεις πόνο ή αίμα στα ούλα; Η οδοντίατρος μας δίνει ορισμένες πιθανές αιτίες για τα βασικά προβλήματα των ούλων.

γυναίκα χαμόγελο istock

Ευχαριστούμε την Όλφη Ευστρατοπούλου, DDS, MSc University of Michigan,USA, χειρουργό οδοντίατρο, (www.thesmile.gr)

Η επίμονη ενόχληση στα ούλα, το πρήξιμο και η ερυθρότητα θα μπορούσαν να είναι σημάδια εμφάνισης πιο σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να υποβόσκουν στο στόμα σου και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία αλλά και το χαμόγελό σου" τονίζει η Όλφη Ευστρατοπούλου, DDS, MSc, χειρουργός οδοντίατρος, και επισημαίνει τις πιθανές αιτίες και λύσεις.

Μπορεί να είναι ουλίτιδα

• Συμπτώματα: Αιμορραγία, πρησμένα ούλα, ερυθρότητα, δυσάρεστη αναπνοή. • Γιατί συμβαίνει: Τα δόντια δεν καθαρίζονται σωστά και η βακτηριακή πλάκα που συγκεντρώνεται στην επιφάνειά τους ερεθίζει τους γύρω ιστούς. Η θεραπεία Ο καθαρισμός από τον οδοντίατρο απομακρύνει την πλάκα και την πέτρα και τα ούλα επανέρχονται στην αρχική υγιή τους εικόνα. Το γυάλισμα των δοντιών βοηθάει στην καθυστέρηση της εμφάνισης νέας πλάκας. Στην περίπτωση της ελκονεκρωτικής ουλίτιδας (μπορεί να εμφανιστεί σε περιόδους με έντονο στρες σε νεαρά άτομα) δίνεται συμπληρωματικά αντιβίωση.  

Μπορεί να είναι περιοδοντίτιδα

Συμπτώματα: Ούλα που έχουν τραβηχτεί προς τα πάνω, ευαισθησία, δόντια με κινητικότητα, κακοσμία, πύον. • Γιατί συμβαίνει: Η συσσώρευση μικροβίων (διαφορετικών από της ουλίτιδας) βαθιά στα ούλα (στις ρίζες των δοντιών), προκαλεί την απορρόφηση του οστού που τα συγκρατεί, με αποτέλεσμα τα δόντια να αποκτούν κινητικότητα και, σε σοβαρότερα στάδια, να χάνεται το δόντι. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η ελλιπής στοματική υγιεινή, ο διαβήτης και οι κακότεχνες οδοντιατρικές δουλειές. Είναι μία ασθένεια διαδεδομένη, ιδίως μετά τα σαράντα. Η θεραπεία Η διάγνωση μπορεί να γίνει στον ειδικό με κλινική και ακτινογραφική εξέταση. Η απομάκρυνση των μικροβίων γίνεται με ειδικό περιοδοντικό καθαρισμό (χειρουργικά ή μη χειρουργικά, ανάλογα με τη βαρύτητα), ενώ μπορεί να χρειαστούν και εξαγωγές των δοντιών που έχουν βλαφθεί ανεπιστρεπτί. Συστήνεται αυστηρή στοματική υγιεινή με την καθοδήγηση του ειδικού και τακτικοί έλεγχοι.

Διάβασε επίσης: Ποια συνήθεια είναι το ίδιο βλαβερή για τα δόντια σου όσο τo να πίνεις αναψυκτικά;

Διάβασε επίσης: 5 (περίεργοι) λόγοι για τον πόνο στα δόντια  

Μπορεί να είναι απόστημα σε ένα δόντι

• Συμπτώματα: Οίδημα τοπικά στην περιοχή του αυχένα ή κοντά στη ρίζα του δοντιού. Πόνος στη μάσηση, ευαισθησία. • Γιατί συμβαίνει: Μπορεί να είναι κάταγμα του δοντιού, φλεγμονή από σφράγισμα ή θήκη, τερηδόνα, φλεγμονή του νεύρου του δοντιού ή φρονιμίτες που δεν έχουν βγει στην επιφάνεια. Η θεραπεία Η σωστή διάγνωση είναι το "κλειδί" στη θεραπεία. Εξαρτάται από το αίτιο και μπορεί να περιλαμβάνει βαθύ καθαρισμό της περιοχής, αποκατάσταση της τερηδόνας, αντικατάσταση της θήκης ή του σφραγίσματος που δημιουργεί το πρόβλημα, απονεύρωση ή εξαγωγή. Αν οι γαργάρες με αλατόνερο δε βοηθούν και ο πόνος διαρκεί για περισσότερο από μια εβδομάδα, είναι ώρα να επισκεφθείς τον οδοντίατρο σου.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i