Θέλεις να ζήσεις περισσότερο και να είσαι πιο υγιής; Μάθε τι πρέπει να τρως

Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή θα σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο και αυξάνει με επιστημονικές διαβεβαιώσεις το προσδόκιμο επιβίωσης.

Συνεργάστηκε ο Αντώνης Καφάτος, ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Σε πρόσφατη διάλεξή του στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με τίτλο «Παραδοσιακή Ελληνική Διατροφή και Προσδόκιμο Επιβίωσης» ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, παρουσίασε τα οφέλη της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής στην υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης, όπως έχουν καταγραφεί από πολυετείς παγκόσμιες μελέτες. Διάβασε εδώ τι συμβουλεύει ο καθηγητής αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο.

Διατηρούμε τη μακροβιότητά μας ως λαός;

Παρά τις δυσκολίες, οι Έλληνες εξακολουθούμε να ζούμε πολλά χρόνια. Το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στα 81 έτη, σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), ενώ έχει αυξηθεί κατά 2 περίπου χρόνια από τα στοιχεία του 2003 (78,9 έτη). Επιπλέον, οι γυναίκες αποδεικνυόμαστε πιο ανθεκτικές, αφού για εμάς το προσδόκιμο επιβίωσης είναι τα 82 έτη ενώ στους άντρες τα 79.

Διατροφή και υγεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet (Απρίλιος 2019) και στην οποία εξετάστηκε η θνησιμότητα σε 195 χώρες, η διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, όπως είναι τα κακοήθη νεοπλάσματα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης. «Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας επιλογές, για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα», τονίζει ο καθηγητής.

Διάβασε επίσης: Τροφές και διάθεση: Τα λιπαρά που ευθύνονται για την καλή αλλά και την κακή διάθεση

Διάβασε επίσης: Γιατί η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα θεωρείται η η ρευματική νόσος των νέων ανθρώπων;

Οι συνήθειες που μας «κόβουν» χρόνια

Ο κυριότερος παράγοντας που αποδεικνύεται από την έρευνα ότι συνδέει τις διατροφικές συνήθειες με τα χρόνια νοσήματα είναι η υπερκατανάλωση αλατιού. Ακολουθούν η χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών, θαλασσινών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά Ω3 και η υπερκατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και επεξεργασμένου κρέατος.

Τα μυστικά για να ζήσεις περισσότερο

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Καφάτο, για να ζήσεις περισσότερο και καλύτερα η διατροφή σου θα πρέπει να είναι η παραδοσιακή ελληνική. Επίλεξε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο που προλαμβάνουν την αύξηση της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα μακροχρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, συνιστάται η επιλογή ζυμαρικών/ ψωμιού ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι αντί για λευκό, φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη αντί για αναψυκτικά, νιφάδες βρώμης αντί για επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού. Επιπλέον, να προτιμάς τα τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και να μαγειρεύεις όσο το δυνατό με ελαιόλαδο. Τι άλλο θα σε βοηθήσει για να ζήσεις περισσότερο; Προσπάθησε να καταναλώνεις 4-5 φρούτα και 400 γρ. λαχανικά ημερησίως και να περιορίσεις την κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.