Τι έχει αλλάξει στις θεραπείες για την ψωρίαση;

Η πρόοδος στις νέες θεραπείες για την ψωρίαση είναι εντυπωσιακή: Καλύτερη αποτελεσματικότητα και σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής.

Από τη δρα Κορίνα Τζίμα, δερματολόγο-αφροδισιολόγο-ειδ. δερματοχειρουργό (korinatzima@hotmail.com)

Η ψωρίαση αποτελεί ένα από τα συχνότερα δερματολογικά νοσήματα και αφορά το 2-3% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως. Πρόκειται για μια χρόνια δερματοπάθεια με υφέσεις και εξάρσεις, που χαρακτηρίζεται από αύξηση του ρυθμού παραγωγής των δερματικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ερυθηματώδεις πλάκες στο δέρμα, οι οποίες καλύπτονται από παχύ λέπι και οι οποίες συχνά συνοδεύονται από κνησμό ή πόνο. Περίπου στο 10-30% των πασχόντων, εκτός από τις δερματικές εκδηλώσεις, συνυπάρχει ψωριασική αρθρίτιδα, μια κατάσταση που προκαλεί οίδημα, πόνο και φλεγμονή.

Τι γνωρίζουμε σήμερα για την ψωρίαση

Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο δερματικό νόσημα, όπου συγκεκριμένες κατηγορίες κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος απορρυθμίζονται και στρέφονται εναντίον των υγιών δερματικών κυττάρων, προκαλούν ένα συνεχή κύκλο φλεγμονής και τη διαρκή παραγωγή νέων δερματικών κυττάρων. Αυτά συσσωρεύονται σχηματίζοντας παχιές λεπιδώδεις πλάκες και φλεγμονή στο δέρμα. Η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο, ενώ οι πάσχοντες με ψωρίαση παρουσιάζουν συχνά και άλλα νοσήματα σε στατιστικά μεγαλύτερο ποσοστό από το γενικό πληθυσμό, όπως είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά.

Θεραπείες για την ψωρίαση: Οι επιλογές

Οι θεραπευτικοί παράγοντες ποικίλλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου:

Σε ήπια ψωρίαση χρησιμοποιούνται συχνότερα τοπικοί παράγοντες, όπως μαλακτικά, τοπικά κορτικοστεροειδή, ρετινοειδή, ανάλογα της βιταμίνης D, αναστολείς της καλσινευρίνης, σαλικυλικό οξύ, πίσσα και ανθραλίνη.

Η φωτοθεραπεία κατέχει, επίσης, σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ψωρίασης, κυρίως στη μορφή της Narrow band UVB και της PUVA φωτοθεραπείας, που επιτυγχάνουν βελτίωση της κλινικής εικόνας των πασχόντων.

Σε μέτριας και βαριάς μορφής ψωρίαση, με πολλαπλές βλάβες, προτιμάται η συστηματική αγωγή. Η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη και ρετινοειδή, ενώ πραγματική επανάσταση έχουν φέρει οι νεότερης γενιάς βιολογικοί παράγοντες, οι οποίοι ανταγωνίζονται και δεσμεύουν τους παράγοντες και τα κύτταρα φλεγμονής που κυκλοφορούν σε αυξημένο ποσοστό στον οργανισμό των πασχόντων. Οι νεότεροι αυτοί θεραπευτικοί παράγοντες επιτυγχάνουν εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην ψωρίαση, όσο και στη συνοδό ψωριασική αρθρίτιδα, με σημαντική βελτίωση ως και πλήρη κάθαρση, ακόμα και στις πλέον σοβαρές μορφές της νόσου, ενώ παράλληλα προσφέρουν σταθερότητα του αποτελέσματος και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων, με σημαντική ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών σε σχέση με τα παλαιότερης γενιάς συστηματικά φάρμακα.

Διάβασε επίσης: Ψωριασική νόσος: Οι «αλήθειες» της ψωρίασης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου

Διάβασε επίσης: Οι celebrities που πάσχουν από ψωρίαση και όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη νόσο