Οι celebrities που πάσχουν από ψωρίαση και όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη νόσο

Δεν είναι λίγοι οι celebrities που πάσχουν από ψωρίαση. Μάθε τι ακριβώς είναι η νόσος.

δέρμα ψωρίαση φαγούρα έκζεμα Tharakorn

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης στις 29 Οκτωβρίου, μαθαίνουμε πως 125 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ταλαιπωρούνται από ψωρίαση. Ανάμεσά τους πολλοί διάσημοι, ξένοι και 'Έλληνες, όπως η τηλεπερσόνα Κιμ Καρντάσιαν, η ντίβα της ποπ Μπρίτνεϊ Σπίαρς, το μοντέλο και ηθοποιός Κάρα Ντελεβίν, η γνωστή τραγουδίστρια Σίντι Λόπερ. Αλλά και ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης και η δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια Νατάσσα Ράγιου.

Τι είναι η ψωρίαση και πώς αντιμετωπίζεται;

Μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου; Υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά; Στο ζήτημα της ψωρίασης μάς κατατοπίζει με ενδιαφέρουσες πληροφορίες ο δερματολόγος εξειδικευμένος στα LASER, Dr. Τζερμιάς, που είναι επιστημονικός διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).

Η ψωρίαση είναι μία αυτοφλεγμονώδης, χρόνια πάθηση του δέρματος που εκδηλώνεται με διαφορετική μορφή και βαθμό σοβαρότητας σε κάθε άτομο. Οφείλεται στην υπερβολική ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής είναι να σχηματίζονται στο δέρμα φλεγμονώδεις πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια.

Πώς αναγνωρίζεται

Οι τυπικές βλάβες της ψωρίασης μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, το πρόσωπο, τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής. Συχνότερα, η ψωρίαση περιορίζεται σε ποσοστό λιγότερο από το 2% του δέρματος και εντοπίζεται στα γόνατα, τους αγκώνες, το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια και τα πόδια (ήπια μορφή). Στη μέτρια ψωρίαση οι βλάβες, εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, εμφανίζονται στις κνήμες, τους βραχίονες και τον κορμό. Περιστατικά σοβαρής ψωρίασης είναι σπάνια. Οι τραυματισμοί, το ψύχος και διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την πάθηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ψωρίαση

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν εξελιγμένες μέθοδοι που μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την ψωρίαση ανά περίπτωση ασθενούς, ακόμα και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Μεταξύ αυτών, η φωτοθεραπεία και η τοπική αγωγή, η συστηματική θεραπεία και οι βιολογικοί παράγοντες επιδρούν σημαντικά στα συμπτώματα της νόσου και τα διατηρούν σε ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης της ψωρίασης που μπορεί να γίνει με τοπική εφαρμογή στο ιατρείο ή/και στο σπίτι (όταν η ψωρίαση είναι εντοπισμένη σε ορισμένες περιοχές) ή σε ειδική καμπίνα στο ιατρείο (όταν η ψωρίαση είναι διάσπαρτη σε όλη την επιφάνεια του δέρματος). Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι μόλις λίγα λεπτά και είναι κατάλληλη τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Επειδή η ψωρίαση είναι συχνά παρεξηγημένη, θα πρέπει να πούμε πως δεν είναι μεταδοτική.

Η 29η Οκτωβρίου θεωρείται ως παγκόσμια ημέρα πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για την ψωρίαση. Ακόμη κι αν ακούτε για αυτή την νόσο πρώτη φορά, τώρα γνωρίζετε πως πρόκειται για μια συνήθη ασθένεια. Η σύγχρονη δερματολογία μπορεί να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, να εξασφαλίσει καθαρό δέρμα και να βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου με ψωρίαση.

Info: IQ Skin Clinics (iqskinclinics.com)

tzermias.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i