Τροφική δυσανεξία: Πώς να την καταλάβεις και πώς να την αντιμετωπίσεις

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο και τι μπορείς να κάνεις

Συνεργάστηκε η Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, διευθύντρια Mediterranean Diet Center Χαλανδρίου www.meddietcenter.gr

Τι είναι η τροφική δυσανεξία

Η δυσανεξία δε σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην ουσία ο οργανισμός σου δυσκολεύεται να πέψει και να απορροφήσει κάποιο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό και αντιδρά με διάφορους τρόπους.

Σε αντίθεση με την τροφική αλλεργία, η δυσανεξία δεν είναι απειλητική για τη ζωή (βλ. αλλεργικό σοκ), ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό εξαιτίας της ελλιπούς απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της κοιλιοκάκης.

Τα πιθανά συμπτώματα

  • Δερματικά εξανθήματα
  • Διαταραχές στο στομάχι και  το παχύ έντερο
  • Πονοκέφαλοι
  • Ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να δεις αλλαγή στο βάρος σου, τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια, ξηρή επιδερμίδα και πολλά ακόμα συμπτώματα που σχετίζονται με την έλλειψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η τροφική δυσανεξία φταίει που δεν αδυνατίζεις

Μπορεί να επηρεάζει μια δυσανεξία το βάρος σου;

Σύμφωνα με την Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ), «ουδεμία σχέση έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτόν το σκοπό».

Η διάγνωση κάποιας υπερευαισθησίας, σύμφωνα με την ΕΔΔΕ, και ο αποκλεισμός των τροφών που την προκαλούν στο άτομο μπορεί να βοηθήσει μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της και σε τίποτα άλλο.

Η λύση

Αν υποψιάζεσαι πως τα παραπάνω σε αφορούν, κράτησε για μερικές εβδομάδες ένα ημερολόγιο διατροφής (τι έφαγες, συμπτώματα) και συζήτησέ το με το γιατρό σου. Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας είναι πιο χαρακτηριστικά και μπορείς με μια απλή ανοσολογική εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο να διαπιστώσεις αν πράγματι είσαι αλλεργική.

Αντίθετα, τα συμπτώματα της δυσανεξίας είναι πιο ασαφή και θα μπορούσαν να οφείλονται σε πολλές άλλες αιτίες. Ένας τρόπος για να διαπιστώσεις αν έχεις κάποια διατροφική δυσανεξία είναι η τακτική του αποκλεισμού και επανεισαγωγής, που συστήνουν οι ιατροί, οι διατροφολόγοι και ο ΕΦΕΤ.

Ξεκίνησε αποκλείοντας τις ύποπτες τροφές από τη διατροφή σου για μικρό διάστημα, π.χ. 2-4 εβδομάδες. Κατόπιν, άρχισε να τις επανεισάγεις, μία κάθε φορά, για 2-3 ημέρες και παρατατήρησε τυχόν αλλαγές στο σώμα, στη διάθεση και την ενεργητικότητά σου. Εάν με τον τρόπο αυτό συσχετίσεις μια τροφή με συγκεκριμένα συμπτώματα, συζήτησε με το γιατρό σου για το ποια είναι τα  επόμενα βήματα.

Ένας δεύτερος τρόπος για να επιβεβαιώσεις αν έχεις κάποια τροφική δυσανεξία είναι με εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται σε μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία.