
Θα μπορούσες να είσαι εσύ; Μπορεί να έχεις συχνά φούσκωμα, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα καθώς και φαινομενικά άσχετα συμπτώματα όπως ήπιο άσθμα, έκζεμα, πονοκεφάλους, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις και κόπωση.
Πώς να το ελέγξεις: Ένας γαστρεντερολόγος μπορεί να κάνει τη διάγνωση του προβλήματος, μπορείς όμως να προσπαθήσεις να το εντοπίσεις μόνη σου μέσω μιας δίαιτας αποκλεισμού.
Η Αναστασία Κόκκαλη προτείνει να ξεκινήσεις απομακρύνοντας τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σου για 2 με 3 εβδομάδες. Αν δεν παρατηρήσεις κάποια διαφορά, απόκλεισε επίσης το αβγό, το καλαμπόκι και τους ξηρούς καρπούς και προσπάθησε να μην καταναλώνεις πρόσθετα όπως χρωστικές τροφίμων και συντηρητικά.
Έπειτα από μερικές εβδομάδες, άρχισε να επανεισάγεις σταδιακά τις πιθανώς ύποπτες τροφές, μία κάθε φορά, παρατηρώντας τυχόν αντιδράσεις.
Πώς θεραπεύεται: Αν η αντίδραση είναι σοβαρή, θα χρειαστεί να αποκλείσεις την υπαίτια τροφή από τη διατροφή σου. Για ήπιες αντιδράσεις, δοκίμασε ένα καθημερινό προβιοτικό συμπλήρωμα που επαναφέρει τα καλά βακτήρια στο έντερό σου, τα οποία είναι απαραίτητα για την πέψη και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του φουσκώματος και της κατακράτησης υγρών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr