Το φθινόπωρο έχει το δικό του άρωμα και αυτό είναι το άρωμα του μήλου. Οι μηλόπιτες είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της εποχής: γλυκές, αρωματικές, αφράτες και γεμάτες θαλπωρή. Είναι το comfort γλυκό που σε συντροφεύει δίπλα σε μια κούπα ζεστό ρόφημα, σου θυμίζει παιδικές στιγμές και κάνει το σπίτι να μοσχοβολάει κανέλα.
Από την άλλη, ξέρεις καλά ότι οι κλασικές μηλόπιτες έχουν συνήθως αρκετή ζάχαρη, βούτυρο και αλεύρι, πράγματα που ίσως θέλεις να αποφύγεις. Αν, λοιπόν, αναζητάς μια πιο υγιεινή εκδοχή, χωρίς να χάσεις γεύση και απόλαυση, αυτή η συνταγή από τη διατροφολόγο Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι. Είναι ελαφριά, θρεπτική, χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο και χωρίς το κλασικό αλεύρι, αλλά με πλούσια γεύση που θα σε κερδίσει από την πρώτη μπουκιά.
Healthy μηλόπιτα
Υλικά:
- 170 γρ. αμύγδαλα
- 100 γρ. βρώμη
- 3 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 400 γρ. χουρμάδες
- 1,5 κούπα νερό
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.σ. τριμμένος λιναρόσπορος ανακατεμένος σε 6 κ.σ. νερό
Για τη βάση
- 30 γρ. σπασμένα καρύδια
- 3 μήλα κομμένα σε φέτες
Εκτέλεση:
1) Μούλιασε τους χουρμάδες σε 1,5 κούπα βραστό νερό.
2) Ανακάτεψε τον τριμμένο λιναρόσπορο με 6 κ.σ. νερό και άφησέ τον να πήξει.
3) Χτύπησε τα αμύγδαλα και τη βρώμη χωριστά να γίνουν σκόνη.
4) Ανακάτεψε όλα τα στερεά υλικά μαζί (βάλε εδώ τα 2 κ.γ. κανέλα).
5) Χτύπησε τους χουρμάδες με το νερό στο μούλτι ώσπου να γίνουν λεία πάστα.
6) Στρώσε τα κομμένα μήλα σε στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα αλειμμένη με λίγο ελαιόλαδο.
7) Ζέστανε σε κατσαρολάκι το 1/3 της πάστας χουρμάδων με 3-4 κ.σ. νερό και 1 κ.γ. κανέλα. Περιχύνεις τα μήλα και πασπάλισε με τα καρύδια.
8) Στην υπόλοιπη πάστα πρόσθεσε τη βανίλια και το "αυγό” λιναρόσπορου.
9) Ρίξε μέσα τα στερεά υλικά, ανακάτεψε καλά και άπλωσε το μείγμα πάνω από τα μήλα.
10) Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά.
Διάβασε επίσης:
Φτιάξε την πιο εύκολη και γρήγορη μηλόπιτα στο μπλέντερ
Η πιο εύκολη μηλόπιτα με μόλις 3 υλικά - χωρίς να ανοίξεις φύλλο
Κέικ μήλου χωρίς ζάχαρη: Φθινοπωρινό σνακ από τη διατροφολόγο