Πέντε τροφές με περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι γάλα

Αν νόμιζες πως μόνο τα γαλακτοκομικά εντάσσονται στις τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μέταλλο που πρέπει να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, αφού αποτελεί δομικό στοιχείο των οστών και των δοντιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται στον σκελετό μας, ωστόσο πρόκειται για μέταλλο που δεν παράγεται απο τον ίδιο τον οργανισμό και άρα είναι ζωτικής σημασίας να συμπεριλαμβάνεται σε επαρκής ποσότητες στην διατροφή μας.

Ημερησία πρόσληψη ασβεστίου

Η συνιστώμενη ημερησία πρόσληψη ασβεστίου για έναν ενήλικα είναι τα 1000mg. Σαφώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατέχουν υψηλή θέση στην λίστα με τις κορυφαίες τροφές που εξασφαλίζουν ασβέστιο στον οργανισμό σου, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περισσότερες πηγές ασβεστίου απο τις προφανείς και μάλιστα απαλλαγμένες απο τα κορεσμένα λιπαρά και τις περιττές θερμίδες του αγελαδινού γάλατος ή του λευκού τυριού. Παρακάτω θα βρεις 5 δημοφιλείς τροφές, πλούσιες σε ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την υγεία των οστών σου.

1.Τόφου

iStock
iStock

Παράγεται απο γάλα σόγιας και είναι πλούσιο σε ασβέστιο. 100 γραμμάρια τόφου ισοδυναμούν με 350mg ασβεστίου, σε αντίθεση με τα 100 γραμμάρια αγελαδινού γάλατος, τα οποία περιέχουν μόνο 125mg. Αποτελεί επίσης σημαντική πηγή πρωτεΐνης, σεληνίου και ψευδαργύρου.

2.Σπανάκι

iStock
iStock

Είτε ωμό, είτε μαγειρεμένο το σπανάκι είναι το σούπερ θρεπτικό λαχανικό που μπορεί να σου προσφέρει έως και 250mg ασβεστίου-το μισό φλιτζάνι. Εκτός του ασβεστίου, άλλα δυνατά πλεονεκτήματα του είναι ο σίδηρος και τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που περιέχει, τα οποία ξεχωρίζουν για τις αντικαρκινικές ιδιότητες τους.

3.Γάλα αμυγδάλου

iStock
iStock

Τα αμύγδαλα από μόνα τους είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, αφού περιλαμβάνουν 75mg ανά γραμμάριο. Ωστόσο, ένα γεμάτο ποτήρι γάλα αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη, περιέχει ακόμα πιο εντυπωσιακά ποσοστά, αφού σε αυτό βρίσκει κανείς 516mg ασβεστίου.

4.Χυμός πορτοκαλιού

iStock
iStock

Σίγουρα αποτελεί top επιλογή αν θέλεις να θωρακίσεις τον ορφανισμό σου με φυσικό αλλά και γευστικό τρόπο. Ο χυμός πορτοκαλιού σου προσφέρει ασβέστιο, βιταμίνη D, καλύπτοντας ολοκληρωτικά την ημερήσια ανάγκη σου για βιταμίνη C, κάτι που ένα απλό ποτήρι γάλα δεν θα μπορούσε ποτέ να σου προσφέρει.

5.Σαρδέλα (με τα κόκαλα)

iStock
iStock

Η σαρδέλα είναι απο τα πιο γευστικά και θρεπτικά ψάρια, εαν τα θαλασσινά ταιριάζουν στα γούστα σου. Τα 100 γραμμάρια σαρδέλες με τα κόκαλα περιέχουν 191 θερμίδες και 351mg ασβέστιο. Συνδυάζονται με πολλούς τρόπους, ενώ και μόνες τους είναι εξαιρετικές. Απο τα θαλασσινά είναι και ο σολομός επίσης, μιας πρώτης τάξεως πηγή ασβεστίου.

Δες επίσης: Τέσσερις τροφές με περισσότερο κάλιο από μία μπανάνα