Τέσσερις τροφές με περισσότερο κάλιο από μία μπανάνα

Μπορεί να την έχουμε στο μυαλό μας ως το πιο χαρακτηριστικό φρούτο με κάλιο, αλλά υπάρχουν και καλύτερες επιλογές.

μπανάνα unsplash

Το καλοκαίρι ζωτική σημασία έχει το να παραμείνεις ενυδατωμένη και να προσλαμβάνεις ηλεκτρολύτες, ειδικά αν είσαι σωματικά δραστήρια. Όταν ιδρώνεις χάνεις κυρίως νάτριο, κάτι που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αντοχλη σου στις προπονήσεις όσο και στη γενικότερη ευεξία σου. 

Για να μην έχεις δραματική απώλεια νατρίου και καλίου, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι καταναλώνει τροφές πλούσιες σε αυτά τα συστατικά, ώστε να μην διακινδυνεύσεις με ανεπάρκεια. Η ανεπάρκεια καλίου περιλαμβάνει συμπτώματα όπως αδυναμία και κόπωση, μυϊκές κράμπες και σπασμούς, και δυσκολίες στην αναπνοή. 

Μπανάνες για κάλιο; 

Γενικά οι μπανάνες έχουν χαρακτηριστεί ως η βασική πηγή καλίου, με μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα που περιέχει περίπου 422 χιλιοστόγραμμα καλίου - περίπου το 9% της επαρκούς πρόσληψης. Όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά που περιέχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καλίου για τον οργανισμό σου; 

Από την ηλικία των 14 χρόνων περίπου και έπειτα, 4.700 mg/ημέρα είναι η απαιτούμενη πρόσληψη καλίου για άνδρες και γυναίκες. Ανεπαρκής πρόσληψη (υποκαλιαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση του καρδιακού μυός, χαμηλή έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και διαταραχές της κρεατίνης, του μεταβολισμού των υδατανθράκων και της σύνθεσης των πρωτεϊνών. Ορισμένα από τα συμπτώματα της ανεπάρκειας είναι οι αρρυθμίες, η μυϊκή αδυναμία, η ναυτία, οι διαρροϊκές κενώσεις και η ευερεθιστότητα. Αντίθετα, υπερκαλιαιμία μπορεί να προκύψει σε περιπτώσεις μη σωστής λειτουργίας των νεφρών με πρόσληψη καλίου >18g/ημέρα.

Τέσσερις τροφές με περισσότερο κάλιο από μία μπανάνα:

1 Αβοκάντο 

Μόλις μισό αβοκάντο περιέχει 487 χιλιοστόγραμμα καλίου, aka 10% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Αν καταναλώσεις ένα ολόκληρο αβοκάντο, θα έχεις ήδη πάρει το 20% καλίου της ημέρας σου. 

2 Γλυκοπατάτα 

Μια μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 541 χιλιοστόγραμμα καλίου - το 12% της ημερήσιας ποσότητας που πρέπει να λάβεις. 

3 Σπανάκι 

To σπανάκι δεν είναι μόνο πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Κ και μαγνήσιο αλλά περιέχει επίσης αρκετό κάλιο. Όπως και η γλυκοπατάτα, μία κούπα σπανάκι περιέχει 540 χιλιοστόγραμμα καλίου - το 12% της ημερήσιας ποσότητας που πρέπει να λάβεις. 

4 Καρπούζι 

Το καρπούζι είναι ενυδατικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Δύο φέτες καρπούζι περιέχουν περίπου 640 χιλιοστόγραμμα καλίου. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i