Υδατάνθρακες στη διατροφή: Τελικά να εστιάσεις στην ποσότητα ή την ποιότητά τους;

Τι απαντούν οι ειδικοί;

Ένα από τα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά, μαζί με την πρωτεΐνη και το λίπος, είναι οι υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές ενέργειας για το σώμα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, όλο και περισσότεροι ακολουθούν δίαιτες και διατροφές χαμηλές σε περιεκτικότητα υδατανθράκων, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματικό στην προσπάθεια σου να ξεφορτωθείς κάποια κιλά, επαναφέροντας το ιδανικό για εσένα βάρος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε εκείνο που πρέπει να εστιάσεις είναι κυρίως στον διαχωρισμό "καλών” και "κακών” υδατανθράκων και όχι τόσο στην ποσότητα αυτών. Οι ορισμοί αυτοί που αναφέρονται συνήθως σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, προσδιορίζουν το γλυκαιμικό δείκτη ή την ποσότητα των φυτικών ινών που περιέχονται. Αυτές οι ενδείξεις, ωστόσο, δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικές αν ένας υδατάνθρακας είναι ποιοτικός, επειδή έχει μεγάλη ποσότητα αυτών.

Πώς θα ξεχωρίσεις έναν "καλό” από έναν "κακό” υδατάνθρακα;

Ο παραπάνω διαχωρισμός είναι που θα πρέπει να σε απασχολεί, όταν μιλάμε για υδατάνθρακες και όχι αν πρέπει να καταναλώσεις λίγους ή πολλούς. Για αυτό θα πρέπει να προσέξεις:

  • Την περιεκτικότητα σε ολική άλεση
  • Την ποσότητα προστιθέμενων σακχάρων
  • Την ποσότητα φυτικών ινών
  • Την αναλογία ολικής άλεσης υδατάνθρακα προς τις φυτικές ίνες και την πρόσθετη ζάχαρη
  • Την ποιότητα πρωτεΐνης
  • Τον βαθμό επεξεργασίας