Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνεις για βραδινό;

Η απάντηση του διαιτολόγου.

Είτε προσπαθείς να χάσεις κιλά, είτε απλώς επιθυμείς να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, η καταμέτρηση των θερμίδων που προσλαμβάνεις καθημερινά, σίγουρα είναι ένα ζήτημα που σε απασχολεί, προκειμένου να φτάσεις τους fitness στόχους σου. Ο υπολογισμός αυτός, δεν θα πρέπει ωστόσο να αποτελεί αυτοσκοπό, με εσένα να μετράς ασταμάτητα κάθε μπουκιά σε αριθμούς, κάνοντας προσθέσεις και αφαιρέσεις. Μια γενικότερη, όμως, ιδέα για το πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνεις μέσα στην μέρα ή ανάλογα με το γεύμα, δεν είναι άσχημη ιδέα, ούτε πρόκειται να σε οδηγήσει στον ψυχαναγκασμό. Παρόλα αυτά, η ανησυχία σου για τις περιττές θερμίδες είναι υπαρκτή και ιδιαίτερα για το τι ακριβώς πρέπει να τρως για βραδινό γεύμα, ώστε να μην επιβαρύνεις την σιλουέτα σου πριν τον ύπνο.

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνεις για βραδινό;

Η απάντηση στο καίριο αυτό ερώτημα, ασφαλώς, ποικίλει. "Ο αριθμός θερμίδων που πρέπει να καταναλώνονται με το βραδινό φαγητό διαφέρουν πολύ απο άτομο σε άτομο, όπως επίσης και οι διατροφικοί στόχοι και η σύσταση του σώματος (το σωματικό βάρος σε σχέση με το σωματικό λίπος)." επισημαίνει η Mackenzie Burgess, RDN, πιστοποιημένη διαιτολόγος, με εξειδίκευση στην δημιουργία υγιεινών συνταγών, τονίζοντας στην συνέχεια πως "μια μικροκαμωμένη σιλουέτα θα έχει εντελώς διαφορετικές ανάγκες πρόσληψης θερμίδων απο εκείνους που ασχολούνται με το bodybuilder. Βέβαια, αν πρέπει να δοθεί μια πιο υπολογίσιμη απάντηση, η διαιτολόγος εξηγεί πως ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι περίπου 500 έως 700 θερμίδες.

Τι μπορείς να φας για βραδινό;

Όταν αναφερόμαστε σε μια υγιεινή διατροφή, δεν είναι οι θερμίδες που παίζουν καθοριστικό ρόλο, αλλά η ισορροπία και η συνέπεια. Και αυτό γιατί, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το βραδινό ως το κύριο γεύμα της ημέρας, το οποίο φυσικά θα πρέπει να περιέχει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λαχανικά και όλα τα υγιεινά λιπαρά που χρειάζεται ο οργανισμός. H Burgess υποστηρίζει πως όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πιάτο με 115 γραμμάρια σολομού, μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι και δύο φλιτζάνια μπρόκολο βρασμένο σε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το οποίο υπολογίζεται περίπου στις 500 θερμίδες. "Η ισορροπία όχι μόνο μας κάνει να νιώθουμε χορτασμένους για περισσότερη ώρα, αλλά μας επιτρέπει να εμπλουτίσουμε το σώμα μας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά", προσθέτει η διαιτολόγος.