Οι τροφές που θα τονώσουν τη διάθεσή σου

Γιατί και η ευτυχία περνά από το στομάχι.

Το ήξερες ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις ευδιάθετη στη στιγμή; Φυσικά, δεν αναφέρομαι στα γλυκά ή λιπαρά τρόφιμα, καθώς η ευχαρίστηση που σου προσφέρουν είναι προσωρινή, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος. Η κατανάλωση όμως υγιεινών και θρεπτικών τροφών μπορεί να βοηθήσει πραγματικά! Κανένα φαγητό δεν είναι θαυματουργή θεραπεία, όμως μια υγιεινή διατροφή γεμάτη με ζουμερά φρούτα, δροσερά λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη κάνει θαύματα, όταν πρόκειται να χορτάσει και να τονώσει το σώμα σου, αλλά και να σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα. Τα παρακάτω superfoods λειτουργούν ακριβώς με τον τρόπο αυτό:

Μπανάνα

Το φρούτο των νικητών. Η βιταμίνη Β6 που υπάρχει άφθονη στις μπανάνες βοηθάει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης και στη μείωση των συμπτωμάτων του PMS (Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο) που σχετίζονται με τη διάθεση. Επιπλέον, κάθε μια από αυτές παρέχει περίπου το 12% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες για καλύτερη πέψη.

Μαύρη σοκολάτα

H γεμάτη αντιοξειδωτικά μαύρη σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και να προστατεύσει το μυαλό σου από τη γνωστική έκπτωση. Εξάλλου, η σοκολάτα εντάσσεται έτσι κι αλλιώς στις συνήθειες που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Όποτε ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας παραπάνω μόνο καλό μπορεί να σου προσφέρει.

Γλυκοπατάτα

Οι πατάτες σε οποιαδήποτε μορφή σημαίνουν ευτυχία. Όμως η ψητή γλυκοπατάτα αξίζει ιδιαίτερα την προσοχή μας καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6. Η τελευταία είναι το συνένζυμο που συμβάλει στη γνωστική ανάπτυξη, με μια μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα να καλύπτει το 15% της ημερήσιας αξίας του.

Καρύδια

Αυτός ο ξηρός καρπός όχι μόνο δημιουργεί νόστιμα και χορταστικά σνακ αλλά επίσης είναι μια από τις λίγες φυτικές πηγές για υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ευεργετικό τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για η καρδιά.

Τυρί cottage

Αν και αρκετά υποτιμημένο, το τυρί cottage προσφέρει στον οργανισμό πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το εν λόγω τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και τρυπτοφάνη, το απαραίτητο αμινοξύ που συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης και της γνωστικής ικανότητας.

Κόκκινο κρασί

Το ξέραμε από παλιά, αλλά σχετική έρευνα έχει συνδέσει τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με την καλύτερη διάθεση καθώς και την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αξίζει να θυμόμαστε ότι το κόκκινο κρασί παρέχει επίσης τόνους αντιοξειδωτικών που ωφελούν τον εγκέφαλο και την καρδιά σας.

Πόση σοκολάτα πρέπει να τρως, σύμφωνα με το Harvard

Τα θρεπτικά συστατικά που χαρίζουν κοφτερό μυαλό και σε ποιες τροφές θα τα βρεις