Τα θρεπτικά συστατικά που χαρίζουν κοφτερό μυαλό και σε ποιες τροφές θα τα βρεις

4 συστατικά που πρέπει να προσθέσεις στην καθημερινή διατροφή σου για δυνατό και υγιές μυαλό.

μυαλο iStock

Το δυνατό και υγιές μυαλό συνοδεύεται από πολλά οφέλη για την γενικότερη υγεία του οργανισμού μας. Όπως έχουν αποδείξει πολλές επιστημονικές μελέτες, η διατροφή συνδέεται άμεσα με την αποδοτικότητα του εγκεφάλου αφού ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι δυνατόν να μειώσουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και άλλων παρόμοιων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην μέγιστη αξιοποίηση της διανοητικής μας ικανότητας.

Το μόνο που έχει να κάνεις, αν θέλεις το μυαλό σου να συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο ρυθμό μελλοντικά αλλά και να του δώσεις ένα παραπάνω boost, είναι να προσθέσεις αυτά τα θρεπτικά συστατικά στην καθημερινή σου διατροφή:

Βιταμίνη D

Και ενώ η βιταμίνη D είναι ευρέως γνωστή για το ρόλο της στη διατήρηση γερών οστών (επειδή είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου), η λιποδιαλυτή αυτή βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας και για τη νευρολογική υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη D βοηθάει στη διατήρηση της δομής και της ακεραιότητας των νευρώνων του εγκεφάλου. Έτσι ο εγκέφαλος προστατεύεται από την νευροφλεγμονή. Επιπλέον η βιταμίνη D προστατεύει τον εγκέφαλο από τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Για τους ενήλικες, η συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης D είναι 20 μικρογραμμάρια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Αυτή υπάρχει σε τρόφιμα, όπως ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί, το μοσχαρίσιο συκώτι και οι κρόκοι αυγών. Το σώμα σας μπορεί επίσης να παράγει βιταμίνη D με την έκθεση στον ήλιο. 15 λεπτά την ημέρα σε φωτεινούς εξωτερικούς χώρους κάνουν την διαφορά. Ωστόσο και ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα ενδεικνύεται από τους ειδικούς.

Ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 κατά γενική ομολογία, θεωρούνται η τροφή του μυαλού. Διάφορα είδη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων - συμπεριλαμβανομένου του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA), του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) και του εικοσιπενταενοϊκού οξέος (DPA) - παρουσιάζουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα στη γήρανση και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Μελέτες δείχνουν ακόμη ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών με ωμέγα-3 συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, άνοιας και άλλων γνωστικών προβλημάτων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός, το τόφου, τα καρύδια και τα φασόλια.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας καθώς προστατεύει από τον θάνατο των νευρωνικών κυττάρων. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το μαγνήσιο παίζει ρόλο στην πρόληψη των ημικρανιών, της κατάθλιψης και του άγχους.

Οι ενήλικες χρειάζονται από 310 έως 420 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου την ημέρα. Για να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με αυτό το μέταλλο, επίλεξε να καταναλώνεις συχνά τροφές όπως το σπανάκι, τα φασόλια και το καστανό ρύζι. Διαφορετικά πρόσθεσε στην διατροφή σου ένα συμπλήρωμα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την καλή υποστήριξη του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, η βιταμίνη αυτή έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν και τον εγκέφαλο από την διεγερτική τοξικότητα ή τον κυτταρικό θάνατο. Αυτό εξηγεί άλλωστε γιατί η ανεπάρκεια βιταμίνης C προκαλεί γνωστική εξασθένηση, σύγχυση και δυσκολία συγκέντρωσης.

Οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 75 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C την ημέρα, ενώ για τους άνδρες η συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C είναι τα 90 χιλιοστόγραμμα. Άφθονη βιταμίνη C περιέχουν τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τα μούρα, οι πιπεριές, τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i