6 ασκήσεις που μειώνουν την κυτταρίτιδα

H γυμναστική, χωρίς αμφιβολία, συγκαταλέγεται μεταξύ των πολύτιμων εργαλείων καταπολέμησης της κυτταρίτιδα.

κυτταριτδα iStock

Όσο περισσότερο πλησιάζει το καλοκαίρι και η εποχή του bikini body, τόσο περισσότερο το ερώτημα "πως να εξαφανίσω την κυτταρίτιδα" αναμένεται να βρίσκεται συνεχώς μπροστά σου. Για αρχή να ξεκαθαρίσουμε πως είναι δύσκολο έως αδύνατο να "εξολοθρεύσεις" ολοκληρωτικά την κυτταρίτιδα καθώς οι παράγοντες στους οποίους οφείλει την εμφάνιση της είναι πολλοί και σύνθετοι, που πολλές φορές δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε. Η όψη "φλοιός πορτοκαλιού" που συχνά εμφανίζεται στην επιδερμίδα των μηρών, γλουτών, της κοιλιάς ή των χεριών, πρόκειται για την ανομοιόμορφη εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό, χωρίς να αποτελεί κάτι το ανησυχητικό.

Για να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά, αρκεί να προσθέσεις την γυμναστική στην καθημερινότητα σου, η οποία σαφώς θα συνοδεύεται από μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Θυμήσου όμως, καταπολέμηση της κυτταρίτιδας σημαίνει μείωση της εμφάνισης της και όχι οριστική απαλλαγή από αυτή, αφού ούτε η άθληση από μόνη της, ούτε και η διατροφή μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους θαύματα. Ουσιαστικά αυτό που πρόκειται να κερδίσεις μέσω των τακτικών προπονήσεων είναι η ενδυνάμωση των μυών κάτω από την επιφάνειά της, αλλά και η απόκτηση μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης.

Ασκήσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση της:

Step-ups

Ποιοι μύες γυμνάζονται: Γλουτιαίοι, μηριαία, τετρακέφαλοι, γάμπες, μύες του πυρήνα

Πώς θα την κάνεις σωστά: Στάσου όρθια μπροστά σε πάγκο ή ένα ξύλινο (με βάρος) κουτί, έχοντας βεβαιωθεί ότι η επιφάνεια δεν πρόκειται να κουνηθεί. Σήκωσε το δεξί πόδι πάνω στον πάγκο. Οι γοφοί, τα γόνατα και οι αστράγαλοι θα πρέπει να βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών. Στη συνέχεια βάζοντας δύναμη στο δεξί πόδι ανασήκωσε το σώμα σου πάνω στο πάγκο. Αντί να ακουμπήσεις με το αριστερό πόδι την επιφάνεια, κράτησε το στον αέρα. Επέστρεψε στην αρχική θέση Εκτέλεσε 15 – 20 επαναλήψεις.

Curtsy lunge

Ποιοι μύες γυμνάζονται: Γλουτιαίοι (ειδικά ο μέσος γλουτιαίος), τετρακέφαλοι, γάμπες, πυρήνας

Πως θα την κάνεις σωστά: Ξεκίνα με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων και τα χέρια άνετα λυγισμένα μπροστά στο στήθος. Κρατώντας σφιχτό τον κορμό και το στήθος ψηλά, κάνε ένα βήμα προς τα πίσω και στο πλάι με το δεξί πόδι, λυγίζοντας ταυτόχρονα και τα δύο γόνατα. Μετά από μια σύντομη παύση, σπρώξε την αριστερή φτέρνα και πιέσε τους γλουτούς για να επιστρέψεις στην αρχική θέση. Ολοκληρώστε 8–12 επαναλήψεις και μετά αλλάξτε πλευρά. Ξεκουράσου και δοκίμασε άλλα δύο σετ.

Πλάγιες εκτάσεις

Ποιοι μύες γυμνάζονται: Τετρακέφαλοι, προσαγωγοί, γλουτιαίοι, γάμπες

Πως θα την κάνεις σωστά: Ξεκίνα με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων. Με το αριστερό σας πόδι, κάνε ένα μεγάλο βήμα στο πλάι - λυγίζοντας το αριστερό γόνατο και προσποιούμενη ότι κάθεσαι πίσω σε μια καρέκλα. Ταυτόχρονα σήκωσε τα χέρια μπροστά σας για ισορροπία. Το δεξί σας πόδι πρέπει να παραμένει ίσιο, το στήθος ψηλά και οι γλουτοί προς τα κάτω. Επέστρεψε στην αρχική θέση πιέζοντας προς τα πάνω το δεξί πόδι. Δοκίμασε από την άλλη πλευρά. Εκτέλεσε 8 με 12 επαναλήψεις σε κάθε πόδι.

Bulgarian split squat

Ποιοι μύες γυμνάζονται: Τετρακέφαλοι, μηριαίοι, γλουτιαίοι

Πώς θα την κάνεις σωστά: Στάσου μπροστά από ένα σκαλοπάτι ή ένα σχετικά χαμηλωμένο πάγκο. Λύγισε το αριστερό πόδι και τοποθέτησε το πάνω στο σκαλοπάτι. Έπειτα λύγισε το δεξί γόνατο και χαμήλωσε το σώμα όσο πιο χαμηλά μπορείς. Κράτα το στήθος ψηλά. Πίεσε τη δεξιά φτέρνα για να επιστρέψεις στην αρχική θέση. Επανέλαβε 8 – 12 φορές και δοκίμασε 2 ή 3 σετ.

Reverse lunge

Ποιοι μύες γυμνάζονται: Γλουτιαίοι, μηριαίοι, πυρήνα

Πώς θα την κάνεις σωστά: Στασου σε απόσταση κατά το πλάτος των γοφών με τα χέρια να ακουμπούν πάνω σε αυτούς. Μετατόπισε το βάρος στο αριστερό πόδι και κάνε ένα μεγάλο βήμα πίσω με το δεξί πόδι. Χαμήλωσε το σώμα μέχρι ο μηρός σας να είναι κάθετος στο έδαφος και το δεξί γόνατο σε γωνία 90 μοιρών. Το αριστερό γόνατο πρέπει επίσης να είναι λυγισμένο κατά 90 μοίρες. Σπρώξε στη φτέρνα και πίεσε τους γλουτούς για να επιστρέψεις στην αρχική θέση. Ολοκλήρωσε 8–12 επαναλήψεις για 2–3 σετ.

Γέφυρα γλουτών

Ποιοι μύες γυμνάζονται: Γλουτιαίοι (ιδιαίτερα ο μέγιστος γλουτιαίος), οπίσθιοι μηριαίους, πυρήνας

Πώς θα την κάνεις σωστά: Καθώς βρίσκεσαι ξαπλωμένη στο πάτωμα με τα γόνατά λυγισμένα, τα πόδια ίσια στο έδαφος και τα χέρια σας στα πλάγια με τις παλάμες προς τα κάτω, εισπνεύσε και σπρώξε με τις φτέρνες για να ανασηκώσεις τους γοφούς. Το σώμα σας πρέπει να σχηματίζει μια ευθεία γραμμή από το πάνω μέρος της πλάτης μέχρι τα γόνατα. Κάνε μια παύση, πίεσε τον πυρήνα και μετά επιστρέψε στην αρχική θέση. Ολοκληρώσε 3 σετ των 15–20 επαναλήψεων.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i