Ποια είναι τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα;

Tα αποξηραμένα καλύπτουν το κενό σε ποικιλία, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τις περιόδους που δεν έχουμε πολλές επιλογές σε φρέσκα φρούτα.

Συνεργάστηκε η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, B.Sc (Hons), S.R.D., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων.

Δεν έχουμε όλο το χρόνο τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε ζουμερά φρέσκα φρούτα. Ευτυχώς, τα αποξηραμένα καλύπτουν το κενό σε ποικιλία, θρεπτικά
 

Μήλο 417 θερμίδες τα 100 γρ.

Μπορεί να έχει περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα ξερά φρούτα, γιατί χάνει μεγαλύτερο ποσοστό νερού κατά τη διαδικασία αποξήρανσης, όμως έχει μεγάλη συγκέντρωση καλίου και φυτικών ινών.

Δαμάσκηνο 229 θερμίδες τα 100 γρ.

Είναι γνωστό για την ελαφρώς ηπακτική δράση του. Επιπλέον, το ξερό δαμάσκηνο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, β-καροτίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία και σχεδόν 0 λιπαρά.

Σύκο 262 θερμίδες τα 100 γρ.

Το αποξηραμένο σύκο είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, ενώ έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από όλα τα ξερά φρούτα. Επιπλέον, περιέχει αρκετό σίδηρο (μία μερίδα σου δίνει το 10% της συνιστώμενης ημερήσια πρόσληψης).

Σταφίδες άσπρες 80 θερμίδες τα 100 γρ.

Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και τη χοληστερίνη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Πριν τις φας, άφησέ τες για λίγη ώρα σε νερό όχι μόνο για να φουσκώσουν, αλλά και για να αποβληθούν κάποια από τα λιπαρά που προστίθενται κατά τη διαδικασία αποξήρανσής τους.

Tip: Προτίμησε να αγοράζεις τυποποιημένα – και όχι χύμα ξερά – φρούτα, καθώς πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής και σωστής συντήρησης. Και μην ξεχνάς να ελέγχεις την ημερομηνία λήξης: Μπορεί τα αποξηραμένα φρούτα να διατηρούνται για αρκετό καιρό, όμως είναι λιγότερο αφράτα και δεν έχουν έντονο άρωμα όταν είναι κοντά στη λήξη τους.