Σαλάτα με μοσχάρι αρωματισμένο με καφέ και τσίλι

Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, αυτή η σαλάτα προσφέρει μοναδικά αρώματα αλλά και φουλ ενέργεια.

Συνταγή: Genevieve Co, Φωτογράφηση: Sang An.

Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, αυτή η σαλάτα προσφέρει μοναδικά αρώματα αλλά και φουλ ενέργεια. 

Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 35 λεπτά

Υλικά

  • 2 κ.σ. λεπτοτριμμένος, καλά καβουρδισμένος καφές
  • 2 κ.σ. σκόνη τσίλι
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
  • 2 κ.σ. συν 1 κ.γ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 450 γρ. ξεκοκαλισμένη μοσχαρίσια μπριζόλα
  • θαλασσινό αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 λάιμ
  • 6 μίνι στρογγυλές πιπεριές, σε φέτες
  • 12 πιπεριές τσέρι από βάζο, στραγγισμένες και λεπτοκομμένες
  • 1 μαρούλι κομμένο (περίπου 8 φλιτζάνια)
  • 1/4 φλ. φρέσκος δυόσμος

Εκτέλεση

1. Σε ένα μικρό μπολ ανάμειξε τον καφέ, το τσίλι, την πάπρικα και 1/2 κ.γ. κύμινο. Τρίψε το κρέας με 1 κ.γ. λάδι, αλατοπιπέρωσε και τρίψ’ το με το μείγμα του καφέ. Άφησέ το στην άκρη. Ζέστανε μια σχάρα ή ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

2. Ξύσε τη φλούδα του ενός λάιμ σε ένα μεγάλο μπολ και πρόσθεσε 2 κ.σ. από το χυμό του. Ανάμειξε στο λάιμ το υπόλοιπο 1/2 κ.γ. κύμινο και 2 κ.σ. λάδι. Καρύκεψε με αλάτι και πιπέρι. Πρόσθεσε τις πιπεριές στο μπολ και ανακάτεψε. Άφησέ τα στην άκρη.

3. Ψήσε το κρέας για 5-6 λεπτά σε κάθε πλευρά. Άφησέ το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Βάλε σε ένα μπολ το μαρούλι και το δυόσμο, ανακάτεψέ τα και μοίρασέ τα σε πιάτα. Κόψε το κρέας παράλληλα με τις ίνες σε 4 κομμάτια και μετά λεπτόκοψέ τα σε φέτες κάθετα στις ίνες. Βάλε το κρέας πάνω από τη σαλάτα και σέρβιρε με φέτες λάιμ.

Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα: 393 θερμίδες, 25 γρ. λιπαρά (7,6 γρ. κορεσμένα),
21 γρ. υδατάνθρακες, 24 γρ. πρωτεΐνη, 5 γρ. φυτικές ίνες, 398 mg νάτριο.

 

Η σαλάτα ως πλήρες γεύμα: 5 λάθη που κάνουμε όταν τη φτιάχνουμε