Πόσο υγιεινά είναι τα vegan υποκατάστατα κρέατος;

Ποια είναι η διατροφική τους αλήθεια και αξία;

Από την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD, υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου "Σώμα Υγιές" (somaygies.gr).

Βλέπεις όλο και συχνότερα προϊόντα από φυτικό "κρέας" στο σούπερ μάρκετ και αναρωτιέσαι αν είναι πραγματικά καλή επιλογή διατροφικά. Η αλήθεια είναι πως οι λόγοι για να τρώμε περισσότερα φυτικά τρόφιμα είναι επιτακτικοί, είτε ανησυχεί κανείς για την υγεία είτε για το περιβάλλον ή την καλή διαβίωση των ζώων. Ποια είναι, όμως, η διατροφική τους αλήθεια και αξία; 

Είναι τα εναλλακτικά κρέατα και υγιεινά;

Η έκρηξη προϊόντων "κρεατικών" με βάση τα φυτά κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν είναι πιο υγιεινά. Αν και η πρώτη ύλη των προϊόντων αυτών είναι φυτικής προέλευσης (συνήθως σόγια, μπιζέλια ή σιτάρι), αυτά τα συστατικά έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κύρια συστατικά τους χάνουν μικρό ή μεγαλύτερο μέρος από την τροφική τους αξία, ενώ για την παρασκευή του τελικού προϊόντος αναμειγνύονται με συντηρητικά, έλαια, φυσικά ή τεχνητά χρώματα και καρυκεύματα. Αναφορικά με τις θερμίδες τους, παρότι έχουν μηδενική χοληστερόλη, είναι συχνά θερμιδικά παρόμοιες με του κρέατος, ενώ μπορεί να έχουν περισσότερο νάτριο από τα αντίστοιχα ζωικά τρόφιμα.

Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις συχνά έχουν ένα θρεπτικό συστατικό που λείπει από όλα τα ζωικά προϊόντα: ίνες. Και επειδή οι περισσότεροι ενήλικες έχουν περιορισμένη πρόσληψη φυτικών ινών, στα περίπου 15 γρ.την ημέρα, που είναι πολύ χαμηλότερη από τη συνιστώμενη από τον αμερικανικό φορέα USDA (28 γρ. την ημέρα), η αύξηση της κατανάλωσής τους χάρη σε αυτές τις εναλλακτικές διατροφικές λύσεις είναι θετική για τον οργανισμό.

Ως μια γενική οδηγία πάντως, αν και συνολικά υπάρχουν οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωσή τους, δε συνιστάται η κατανάλωση των φυτικών αυτών κρεάτων στο τακτικό εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας. Μερικές από τις φυτικές εναλλακτικές λύσεις είναι αρκετά επεξεργασμένες και έχουν έναν μακρύ κατάλογο συστατικών, που σημαίνει ότι περιέχουν πολλά τεχνητά και πρόσθετα συστατικά.

Καλά για το περιβάλλον 

Πέρα από μια διαφορετική γεύση στο τραπέζι μας, υπάρχει ένα επιπλέον επιχείρημα για την υποστήριξη της επιλογής των φυτικών παρασκευασμάτων τύπου κρέατος: η περιβαλλοντική ευθύνη. Ερευνητές του Χάρβαρντ σημειώνουν ότι υπάρχει "επείγουσα ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων" και ότι "η λήψη πρωτεϊνών από φυτικές πηγές αντί για ζωικές θα βοηθούσε δραστικά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και θα μείωνε τον κίνδυνο υπέρβασης των στόχων θερμοκρασίας".

Eξάσκησε τη συνήθεια να διαβάζεις τη διατροφική ετικέτα 

Σίγουρα δεν είναι όλα τα φυτικά εναλλακτικά του κρέατος ίδιας διατροφικής αξίας, αλλά θα βρεις στην αγορά ορισμένα που υπερέχουν και αποτελούν καλύτερη επιλογή. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές ώστε να μη σου λείψει η γεύση του αυθεντικού ζωικού κρέατος συνδυαστικά με την αυξημένη ποιότητα και γεύση που διαθέτουν.

Το φυτικό κρέας μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για vegans, τη νηστεία ή ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος. Η ποιότητα κάθε μάρκας είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στη διατροφική τους αξία. 

Ποιο φυτικό γάλα να διαλέξω; Οι διαφορές ανάμεσα στο γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας, ρυζιού

Πώς να φτιάξεις μόνη σου γάλα από κάσιους;