Απώλεια βάρους και απώλεια λίπους: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;

Και γιατί η απώλεια λίπους είναι πιο σημαντική από την πρώτη;

Πολλές φορές στην προσπάθεια σου να απαλλαγείς από περιττά κιλά συγχέεις το αποτέλεσμα που προκύπτει στην ζυγαριά με τον fitness στόχο που έχεις στο μυαλό σου. Τα κιλά που επιθυμείς να χάσεις διαχωρίζονται σε απώλεια βάρους και λίπους: η πρώτη αναφέρεται στη μείωση του συνολικού σωματικού βάρους, το οποίο αποτελείται από μύες, νερό και λίπος, ενώ η δεύτερη αποκλειστικά και μόνο στην εξάλειψη του λίπους. Όπως επισημαίνουν ωστόσο οι ειδικοί, οι παραπάνω στόχοι είναι δύσκολο να διακριθούν συχνά, ενώ το δεύτερο έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το πρώτο για την επίτευξη του αποτελέσματος που αναζητάς.

Απώλεια βάρους VS απώλεια λίπους

Όταν ακολουθείς μια δίαιτα ή συγκεκριμένες προπονήσεις για να χάσεις κιλά, συνήθως ο μοναδικός τρόπος να ελέγχεις την προσπάθεια σου είναι να ζυγίζεσαι σε μια συμβατική ζυγαριά, η οποία παρουσιάζει μόνο έναν αριθμό. Το παραπάνω αποτέλεσμα προφανώς και δεν είναι ικανό να σου δείξει αν έχεις χάσει βάρος (μύες και νερό) ή λίπος καθώς απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για τις αντίστοιχες τιμές.

Γιατί πρέπει να εστιάσεις στην απώλεια λίπους και όχι στη μείωση βάρους;

Όπως ήδη προαναφέραμε η απώλεια βάρους αναφέρεται κυρίως στους μύες και το νερό που χάνει το σώμα μας, κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική όταν δεν υπάρχουν αποθέματα λίπους. Η απώλεια μυών μπορεί να είναι καταστροφική για την συνολική υγεία του σώματος μας, αφού αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο του οργανισμού μας. Η διατήρηση ενός υγιούς ποσοστού μυών έχει πολλά οφέλη, όπως η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, η διατήρηση λίπους - όπως τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη - στο αίμα και ο έλεγχος της φλεγμονής. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει μια υψηλότερη αναλογία λίπους προς μύες με χρόνιες ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Η διατήρηση αλλά και ενίσχυση της μυϊκής μάζας μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο μυϊκής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία, η οποία οδηγεί στο αίσθημα αδυναμίας.

Πώς θα μειώσεις το σωματικό λίπος, διατηρώντας ή/και ενισχύοντας τους μύες σου;

Υπάρχουν ορισμένοι απλοί τρόποι να πετύχεις τον fitness goals σου, που δεν είναι άλλος από την απώλεια λίπους, διατηρώντας σε καλή κατάσταση τους μύες σου. Αυτοί είναι οι εξής:

  • Κατανάλωσε άφθονη πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για πολλές σωματικές λειτουργίες. Ενδεικτικά μερικές από αυτές είναι η δημιουργία ενζύμων, απαραίτητων για τη διαδικασία της πέψης καθώς και την παραγωγή ενέργειας. Σε αυτές προστίθενται η υποστήριξη αλλά και η ανάπτυξη των μυών. Μια ανασκόπηση 20 μελετών που αφορούσαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω διαπίστωσε ότι μια πρωτεϊνική δίαιτα, που περιείχε τουλάχιστον 0,68 γραμμάρια ανά κιλό (1 γραμμάριο ανά κιλό) οδήγησε σε μεγαλύτερη ανάπτυξη μυϊκής μάζας καθώς και στην απώλεια λίπους, από μια δίαιτα με λιγότερη πρωτεΐνη.
  • Αθλήσου: Η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει τους μύες, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά το λίπος. Αν και η άσκηση αποτελεί έναν σπουδαίο παράγοντα ανάπτυξης των μυών, ο συνδυασμός με μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη θα απογειώσει το αποτέλεσμα που επιθυμείς σε λιγότερο χρόνο.

Διάβασε επίσης: Πώς θα καταφέρεις να αυξήσεις πιο γρήγορα τη μυϊκή σου μάζα;