Τι προσφέρουν οι ηλεκτρολύτες στην υγεία σου;

Είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Από τη Ρένα Γάλλου, διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Οι ηλεκτρολύτες είναι ιχνοστοιχεία τα οποία βρίσκονται στα υγρά του σώματος (ιδρώτας, αίμα, ούρα, κλπ) και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Παίρνουν μέρος σε χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και ρυθμίζουν την κατανομή νερού στο σώμα. Είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα καθώς και για την επιβίωσή τους. Τέλος, είναι απαραίτητοι για το νευρομυϊκό σύστημα και  επηρεάζουν το pH του αίματος. Η ισορροπία των ηλεκτρολυτών στα υγρά του αίματος καθορίζεται από ορμόνες που παράγονται στα νεφρά και τα επινεφρίδια.

Διαταραχή ηλεκτρολυτών μπορεί να προκληθεί από έντονη εφίδρωση, ζέστη, απώλεια υγρών λόγω έντονης άσκησης, ελλιπή ενυδάτωση, κακή διατροφή, βουλιμία, διάρροια, εμετό, λήψη διουρητικών, νεφρική νόσο. Οι επιπτώσεις της διαταραχής αυτής στην υγεία μπορεί να είναι σπασμός, μυϊκή αδυναμία, σύγχυση, κρίσεις, κώμα και καρδιακή αρρυθμία. Η αποκατάσταση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών μπορεί να γίνει με την τροφή, τα ισοτονικά ποτά ή από ταμπλέτες ηλεκτρολυτών.

Ποιοι είναι οι ηλεκτρολύτες 

• Κάλιο: Βοηθά στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του νευρικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η μπανάνα, το πεπόνι, η σταφίδα,
τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κοτόπουλο, ο σολομός, ο τόνος, το δαμάσκηνο και το πορτοκάλι.

• Νάτριο: Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση στο ανθρώπινο σώμα, είναι απαραίτητο για το νευρικό και το μυϊκό σύστημα και την ισορροπία των υγρών στο εσωτερικό των κυττάρων. Οι περισσότερες τροφές περιέχουν ήδη αλάτι, αλλά και η λήψη πρόσθετου αλατιού σε μικρές ποσότητες βοηθά τον οργανισμό να συγκρατεί υγρά ώστε να αποφευχθεί τυχόν αφυδάτωση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή τους καλοκαιρινούς μήνες, που υπάρχει έντονη εφίδρωση.

• Χλώριο: Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας και του pH των υγρών στο σώμα και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τροφές που περιέχουν χλώριο, εκτός από το αλάτι, είναι η ντομάτα, το μαρούλι, το σέλινο, το αγγούρι, οι φακές, το σπαράγγι, οι μπάμιες, το γάλα και οι ελιές.

• Ασβέστιο: Συμβάλλει στη δημιουργία μυϊκών συσπάσεων, την αρτηριακή πίεση και τη θρόμβωση του αίματος. Τροφές που μας προσφέρουν ασβέστιο είναι το γάλα, το γιαούρτι, τα φασόλια, ο σολομός, η σαρδέλα, το αμύγδαλο και το πορτοκάλι.

• Μαγνήσιο: Βοηθά στη μυϊκή και τη νευρική λειτουργία και την ανάπτυξη των οστών. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, η μαύρη σοκολάτα, το σκουμπρί, ο τόνος, τα αποξηραμέ- να φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για την επιβίωσή μας, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν σε σωστή συγκέντρωση στο σώμα μας ώστε να διατηρείται ισορροπία. Όπως είναι κακό να υπάρχει έλλειψη, το ίδιο επικίνδυνη είναι και η υπερβολική λήψη τους.

Τι να φας για να αναπληρώσεις φυσικά τους ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια ή μετά τη σωματική άσκηση: 

1 Γαλακτοκομικά (γάλα ή γιαούρτι).
2 Μπανάνα (πλούσια σε κάλιο).
3 Νερό καρύδας (προσφέρει άμεση ενέργεια).
4 Καρπούζι.
5 Αβοκάντο.

Skincare με ηλεκτρολύτες: Ενυδατώνουν πράγματι την επιδερμίδα μας;