Βούτυρο, μαργαρίνη ή vegan βούτυρο: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Τρία ίδια αλλά με διαφορετική θρεπτική αξία spreads που αξίζουν την προσοχή σου.

Το βούτυρο, η φυτική μαργαρίνη ακόμα και το vegan βούτυρο χρησιμοποιούνται ευρέως στην μαγειρική, από ένα απλό άλειμμα στο τοστ, μέχρι τα κέικ, τις πίτες, τις τάρτες κ.α. Στην προσπάθεια σου όμως να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Οι απαντήσεις των ειδικών ποικίλουν στο εν λόγω ζήτημα καθώς οι απόψεις είναι πολλές και καλά εμπεριστατωμένες. Ωστόσο, πριν αποφασίσεις ποιο θα επιλέξεις για την διατροφή σου και ποιο θα αφήσεις εκτός πλάνου, αξίζει να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά όχι μόνο στα συστατικά από τα οποία αποτελείται το καθένα, αλλά και στην θρεπτική του αξία.

Ζωικό βούτυρο

Γνωστό για την έντονη "βουτυρένια" γεύση του, το ζωικό βούτυρο είναι γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται από την κρέμα που βρίσκεται στην επιφάνεια του γάλατος κατά τη διαδικασία της ανάδευσης του. Περιέχει περίπου 102 θερμίδες ανά 12 γραμμάρια (μια κουταλιά της σούπας), ενώ μπορεί να είναι πλούσιο σε νάτριο αν επιλέξεις αλατισμένο. Είναι καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών όπως βιταμίνη Α, D, Ε και Κ, ωστόσο περιέχει 7 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, τα οποία τείνουν να αυξάνει την "κακή" χοληστερόλη (LDL) που σχετίζεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η ποσότητα ζωικού βουτύρου που θα χρησιμοποιήσεις είναι βασική παράμετρος για την αλλαγή των παραπάνω αριθμών.

Φυτική μαργαρίνη

Η φυτική μαργαρίνη παρόλο που χρησιμοποιείται όπως και το ζωικό βούτυρο και βρίσκεται ακριβώς δίπλα του στα ράφια των σούπες μάρκετ, διαφέρει σημαντικά από αυτό, αφού δεν παρασκευάζεται με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που αυτομάτως μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή καρδιακής προσβολής. Πρόκειται για ένα μείγμα διάφορων ελαίων, όπως το φοινικέλαιο, τα έλαια κανόλα και κράμβη, το ηλιέλαιο το σογιέλαιο, το ελαιόλαδο κ.α. Ακολουθώντας την διαδικασία υδρογόνωσης του φυτικού ελαίου, η μαργαρίνη παίρνει την χαρακτηριστική στέρεη μορφή της, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζεται με trans λιπαρά – τα οποία είναι αρκετά επιβλαβή για την υγεία. Δεν περιέχει καμία διαιτητική χοληστερόλη, ενώ αντιθέτως είναι πλούσια σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη. Το τελευταίο εξαρτάται φυσικά από τον τύπο των φυτικών ελαίων που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή της.

Vegan βούτυρο

To vegan βούτυρο είναι το διατροφικό trend που κατακλύζει τις προτάσεις για ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή τα τελευταία χρόνια. Βασίζεται κυρίως σε έλαια καρύδας, σόγιας, λιναριού, ελαιόλαδου κ.α. και συχνά τα συναντάμε εμπλουτισμένα με διάφορα άλλα plant based συστατικά όπως τα κάσιους, η βρώμη, τα φασόλια. Περιέχουν 4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους σε περίπου 100 θερμίδες (μια κουταλιά της σούπας).

Διάβασε επίσης: Σπιτικό spread φιστικιού: Μια εύκολη συνταγή χωρίς προσθήκη ζάχαρης