Θαλασσινό αλάτι: Τα διατροφικά του οφέλη και ένα crash test με άλλα είδη αλατιού

Η τεράστια ακτογραμμή της Ελλάδας έχει αναδείξει το θαλασσινό αλάτι ως ένα βασικό συστατικό για την κουζίνα μας.

Το θαλασσινό αλάτι είναι ένα δημοφιλές καρύκευμα που στην Ελλάδα συλλέγεται από το Αιγαίο Πέλαγος αλλά και από άλλες ακτογραμμές μας. Είναι γνωστό για τη μοναδική του γεύση και την υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, που προσφέρουν πολλά θρεπτικά οφέλη. Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα πολλά διατροφικά οφέλη του θαλασσινού αλατιού και πώς μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σου.

Θαλασσινό αλάτι: Τα διατροφικά του οφέλη του 

Πλούσιο σε μέταλλα 

Το θαλασσινό αλάτι είναι μια πλούσια πηγή μετάλλων που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Περιέχει πάνω από 82 ιχνοστοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, του καλίου και του ασβεστίου. Αυτά τα μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των νεύρων, της συστολής των μυών και της υγείας των οστών. Επιπλέον, αυτά τα μέταλλα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Το θαλασσινό αλάτι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο από το επιτραπέζιο αλάτι. Το νάτριο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που ρυθμίζει τα υγρά του σώματος και βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, αλλά η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Σε αντίθεση με το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο περιέχει περίπου 97% χλωριούχο νάτριο, το ελληνικό θαλασσινό αλάτι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή επιλογή για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ενισχύει τη γεύση

Το θαλασσινό αλάτι έχει μια χαρακτηριστική γεύση που ενισχύει τη γεύση του φαγητού. Η μοναδική του περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία του δίνει μια πλούσια και πολύπλοκη γεύση που μπορεί να προσθέσει βάθος σε μια ποικιλία πιάτων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας αλατιού που απαιτείται στις συνταγές χωρίς να θυσιάζει τη γεύση, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα.

Φυσικό και μη επεξεργασμένο

Το θαλασσινό αλάτι είναι ένα φυσικό και μη επεξεργασμένο αλάτι που είναι απαλλαγμένο από πρόσθετα όπως αντισυσσωματικούς παράγοντες, ιώδιο και φθόριο, τα οποία προστίθενται συχνά στο επιτραπέζιο αλάτι. Αυτό το καθιστά μια πιο υγιεινή επιλογή καθώς δεν περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Πιθανές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως το θαλασσινό αλάτι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hypertension διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 3,5 mmHg συστολική και 1,7 mmHg διαστολική. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι η μείωση της πρόσληψης νατρίου και η αύξηση της πρόσληψης καλίου θα μπορούσαν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.

Ένα crash test με άλλα είδη αλατιού

Το αλάτι είναι ένα θεμελιώδες συστατικό στον κόσμο της μαγειρικής και υπάρχουν διάφοροι τύποι αλατιού που διατίθενται στην αγορά, καθένας με το μοναδικό διατροφικό του προφίλ. Το ελληνικό θαλασσινό αλάτι, το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και το επιτραπέζιο αλάτι είναι μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αλάτια. Παρακάτω θα συγκρίνουμε τη θρεπτική αξία αυτών των τριών τύπων αλατιού για να προσδιορίσουμε ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Ελληνικό θαλασσινό αλάτι

Το ελληνικό θαλασσινό αλάτι συλλέγεται από το Αιγαίο Πέλαγος και είναι γνωστό για τη χαρακτηριστική γεύση του και την πλούσια σε μέταλλα περιεκτικότητά του. Περιέχει περίπου 82 ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία. Είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου και ασβεστίου. Επιπλέον, περιέχει χαμηλότερα επίπεδα νατρίου σε σχέση με το επιτραπέζιο αλάτι, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Το αλάτι Ιμαλαΐων έχει ροζ χρώμα λόγω της παρουσίας οξειδίου του σιδήρου. Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε μέταλλα, καθώς περιέχει πάνω από 84 ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Είναι καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.

Επιτραπέζιο αλάτι

Το επιτραπέζιο αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο αλάτι σε νοικοκυριά και εστιατόρια. Είναι ένα επεξεργασμένο αλάτι που υφίσταται πολλά στάδια εξευγενισμού, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των περισσότερων από τα φυσικά του μέταλλα. Περιέχει περίπου 97% χλωριούχο νάτριο και το υπόλοιπο 3% περιλαμβάνει διάφορα πρόσθετα όπως ιώδιο, αντισυσσωματικούς παράγοντες και ενισχυτικά γεύσης.

Σύγκριση Διατροφικής Αξίας

Το ελληνικό θαλασσινό αλάτι και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων είναι και τα δύο φυσικά άλατα που είναι πλούσια σε μέταλλα. Περιέχουν υψηλότερα επίπεδα μετάλλων από το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο είναι επεξεργασμένο και περιέχει λιγότερα μέταλλα. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα τόσο του ροζ αλατιού Ιμαλαΐων όσο και του ελληνικού θαλασσινού αλατιού δεν είναι αρκετά σημαντική για να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, η ποσότητα μαγνησίου, καλίου και ασβεστίου που βρίσκονται σε αυτά τα άλατα δεν είναι αρκετή για να καλύψει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αυτών των μετάλλων.

Από την άλλη πλευρά, το επιτραπέζιο αλάτι δε θεωρείται υγιεινό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νάτριο. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, που ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

Τι να προτιμήσω τελικά; 

Το ελληνικό θαλασσινό αλάτι και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων είναι πιο υγιεινές επιλογές σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι. Περιέχουν υψηλότερα επίπεδα μετάλλων από το επιτραπέζιο αλάτι και το ελληνικό θαλασσινό αλάτι περιέχει επίσης χαμηλότερα επίπεδα νατρίου. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα αυτών των αλάτων δεν είναι αρκετά σημαντική ώστε να παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Επομένως, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς το αλάτι με μέτρο και να επιλέγεις τον τύπο αλατιού που ταιριάζει στις διατροφικές σου ανάγκες. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να προτιμήσουν ελληνικό θαλασσινό αλάτι ή ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, ενώ όσοι ανησυχούν για την πρόσληψη νατρίου θα πρέπει να χρησιμοποιούν αλάτι με μέτρο και να αποφεύγουν τη χρήση επιτραπέζιου αλατιού.

Διάβασε επίσης: 

Διατροφή χωρίς αλάτι: Ενδεικτικό πλάνο για να νιώσεις υγιής και ανάλαφρη

3 αλλαγές στη διατροφή σου που θα μειώσουν το αλάτι που τρως άμεσα

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε και πώς θα μειώσεις το πολύ αλάτι στη διατροφή σου

Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνεις με τα γεύματά σου;

Αλάτι, ζάχαρη, αλεύρι: Είναι τελικά τόσο επιβαρυντικά για εμάς τα λευκά προϊόντα;

Τρεις διατροφικές συνήθειες για να αποβάλλεις το νάτριο από τον οργανισμό σου