Αλάτι, ζάχαρη, αλεύρι: Είναι τελικά τόσο επιβαρυντικά για εμάς τα λευκά προϊόντα;

Η ειδικός μάς λύνει μια από τις πιο βασικές απορίες

Υδατάνθρακες iStock

Απαντά η Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, PhD, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (www.rebalance.gr).

Τελικά είναι τόσο επιβαρυντικές για τον οργανισμό μας οι λεγόμενες κακές λευκές τροφές, δηλαδή το λευκό αλεύρι, η λευκή ζάχαρη και το αλάτι; Σύμφωνα και με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, το θέμα είναι κάπως πιο περίπλοκο.

Τι μάς απαντά η ειδικός;

Σίγουρα, η λευκή ζάχαρη είναι βλαβερή για την υγεία, αλλά αυτό δε σημαίνει πως η καστανή είναι καλύτερη. Η ζάχαρη έχει περίπου 50 διαφορετικά ονόματα και κρύβεται παντού. Η επιτραπέζια λευκή ζάχαρη είναι ένας δισακχαρίτης που αποτελείται κατά 50% από γλυκόζη και κατά 50% από φρουκτόζη. Η υπερκατανάλωση της δεύτερης είναι το πρόβλημα, γιατί μεταβολίζεται κυρίως στο συκώτι οδηγώντας σε λιπώδες ήπαρ όταν την υπερκαταναλώνουμε.

Με τι συνοδεύεται το κρασί; 3 διαφορετικά ντιπ και με τι να τα συνδυάσεις

Το λευκό αλεύρι είναι ακριβώς το ίδιο με το ολικής όταν μεταβολίζεται στο σώμα. Και τα δύο αυξάνουν υπερβολικά το σάκχαρό μας στο αίμα, όπως και την ινσουλίνη, όταν τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.

Τέλος, το επεξεργασμένο αλάτι είναι χειρότερο από το ανεπεξέργαστο θαλασσινό, το οποίο κακώς έχει ενοχοποιηθεί τόσο πολύ. Το θαλασσινό αλάτι (νάτριο) είναι απαραίτητο για να έχουμε καλή υγεία, αλλά μέσα στο πλαίσιο μιας διατροφής με ανεπεξέργαστα, μη τυποποιημένα τρόφιμα, που δεν οδηγούν σε υπερινσουλιναιμία. Τι να κάνω αν έχω φάει πολύ junk food; Υπάρχουν τροφές αντίδοτο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i