Βραστά αυγά: Έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα είδη αυγών;

Ο τρόπος παρασκευής των αυγών μπορεί να επηρεάσει το θρεπτικό τους περιεχόμενο;

Τα βραστά αυγά είναι ένα δημοφιλές πρωινό και σνακ. Ετοιμάζονται γρήγορα, είναι εύκολο να τα έχεις μαζί σου και παρέχουν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Αλλά το ερώτημα παραμένει: τα βραστά αυγά έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα είδη αυγών; 

Μια ματιά στο θρεπτικό περιεχόμενο ενός βραστού αυγού

Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει περίπου 78 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και λιγότερο από 1 γραμμάριο υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη σε ένα βραστό αυγό είναι πλήρης, που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά.

Σε σύγκριση με άλλους τύπους αυγών

Ένα μεγάλο αυγό ομελέτα περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, την ίδια ποσότητα με ένα βραστό αυγό. Όμως, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ενός ωμού αυγού είναι ελαφρώς υψηλότερη, με ένα μεγάλο ωμό αυγό να περιέχει περίπου 6,5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ο τρόπος παρασκευής των αυγών μπορεί να επηρεάσει το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Για παράδειγμα, το τηγάνισμα ενός αυγού σε λάδι ή βούτυρο μπορεί να προσθέσει επιπλέον λίπος και θερμίδες, ενώ το βράσιμο ή το ποσέ αυγών είναι μια πιο υγιεινή επιλογή μαγειρέματος που διατηρεί τη θρεπτική τους αξία.

Άρα, τα βραστά αυγά έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα είδη αυγών;

Η απάντηση είναι όχι. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ενός βραστού αυγού είναι ίδια με άλλους τύπους αυγών. Ωστόσο, είναι μια βολική και θρεπτική επιλογή σνακ που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε μια υγιεινή διατροφή. Εκτός από την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, τα βραστά αυγά είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12 και το σελήνιο. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, ενώ η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του οργανισμού από την κυτταρική βλάβη.

Αυγοσαλάτα: Μια υγιεινή εκδοχή της (το υλικό που μπορείς να βάλεις αντί για μαγιονέζα)

Σφιχτά και μελάτα βραστά αυγά: Έχουν την ίδια πρωτεΐνη; 


Ναι, τα σφιχτά και τα μελάτα βραστά αυγά δεν έχουν διαφορές στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Και τα δύο είδη αυγών έχουν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα. Ένα μεγάλο σφιχτό βραστό αυγό ή ένα μεγάλο μελάτο αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας τα μια καλή πηγή αυτού του βασικού μακροθρεπτικού συστατικού.

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη των αυγών παραμένει η ίδια ανεξάρτητα από το αν είναι βρασμένα, τηγανητά, ομελέτα ή μαγειρεμένα με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Επομένως, η διαφορά ανάμεσα στα σκληρά και τα μελάτα αυγά έγκειται κυρίως στην υφή του κρόκου και του ασπραδιού, παρά στη θρεπτική τους περιεκτικότητα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών.

Η θερμοκρασία και ο χρόνος βρασμού δεν επηρεάζει την πρωτεΐνη; 

Ο βαθμός στον οποίο επηρεάζει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ενός αυγού εξαρτάται από τη μέθοδο και τη διάρκεια μαγειρέματος. Ενώ η πρωτεΐνη είναι ένα θερμοσταθερό θρεπτικό συστατικό, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι παρατεταμένοι χρόνοι μαγειρέματος μπορεί να προκαλέσουν μετουσίωση ορισμένων πρωτεϊνών των αυγών ή αλλαγή του σχήματός της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια απώλεια θρεπτικής αξίας. Ωστόσο, η ποσότητα της πρωτεΐνης που χάνεται είναι γενικά ελάχιστη και όχι αρκετά σημαντική ώστε να επηρεάσει τη συνολική θρεπτική αξία του αυγού.

Έτσι, ενώ το μαγείρεμα των αυγών μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητα του αυγού σε πρωτεΐνη, η απώλειά της είναι γενικά ελάχιστη και δεν είναι αρκετά σημαντική ώστε να επηρεάσει τη συνολική θρεπτική αξία του αυγού. 

Βραστά αυγά για αδυνάτισμα: Πώς μπορούν να σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;