Vegan "μπέικον": Ο πιο νόστιμος τρόπος να αξιοποιήσεις τα καρότα

Μια υγιεινή λιχουδιά για τους λάτρεις της τραγανής υφής του μπέικον.

Το μπέικον, χωρίς αμφιβολία, ανήκει στα "απαγορευμένα" τρόφιμα μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, λόγω της πληθώρας λιπαρών που περιέχει, τα οποία φτάνουν να καλύπτουν ακόμα και το 65% μιας λεπτής λωρίδας του εν λόγω αλλαντικού. Η ανθυγιεινή αυτή επιλογή κρέατος συχνά εμπεριέχεται σε σάντουιτς, πίτσες, πλατό τυριών και αλλαντικών, σε γέμιση πίτας κ.α, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν μια – δύο φέτες αυτού τραγανά μαγειρεμένες για το πρωί.

Προφανώς εάν προσέχεις τόσο την σιλουέτα σου, όσο και την υγεία σου, το μπέικον περισσεύει στην διατροφή σου, αλλά ακόμα και αν είσαι λάτρης της τραγανής υφής του, υπάρχει τρόπος να προσθέσεις την υγιεινή εκδοχή του στο διατροφικό σου πλάνο, ικανοποιώντας το ίδιο αποτελεσματικά την ανάγκη σου για έξτρα γεύση στα γεύματα σου. Όλα όσα θα χρειαστείς σαν βασικό υλικό είναι δύο μεγάλα καρότα, τα οποία και θα δώσουν crunchy υφή στο πιάτο σου, αλλά και θα γεμίσουν τον οργανισμό σου θρεπτικά συστατικά όπως β-καροτίνη, βιταμίνες Α, C, E, K, χολίνη, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, και φώσφορο.

Υλικά:

2 μεγάλα καρότα καθαρισμένα

1 και 1/5 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

½ κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου

1 κουταλιά της σούπας ταχίνι

¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

½ κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη

¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπλέντερ ή σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, χτύπησε μαζί τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, το σιρόπι σφενδάμου, το ταχίνι, την πάπρικα, τη σκόνη σκόρδου και το πιπέρι. Αφήστε το μείγμα στην άκρη. Χρησιμοποίησε έναν αποφλοιωτή λαχανικών και ξεφλούδισε το καρότο από άκρη σε άκρη, για να δημιουργήσεις λωρίδες σαν μπέικον. Πρόσθεσε τις λωρίδες στο μπολ με τη μαρινάδα και άφησε τες να μαριναριστούν για τουλάχιστον 15 λεπτά. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Αφού προθερμάνεις τον φούρνο στους 205 βαθμούς ψήσε τις λωρίδες καρότου σε ένα ταψί που θα έχεις στρώσει λαδόκολλα για 10 με 15 λεπτά. Φρόντισε να τα ελέγχεις κάθε 5 λεπτά ώστε να μην καούν ή ψηθούν πάρα πολύ.

Διάβασε επίσης: Ομελέτα χωρίς αυγό! Η νηστίσιμη συνταγή από τη διαιτολόγο