Ομελέτα χωρίς αυγό! Η νηστίσιμη συνταγή από τη διαιτολόγο

Εύκολη και γρήγορη ομελέτα τόφου με ταχίνι και λαχανικά.

αυγο_ομελετα iStock

Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι να ακολουθήσεις κανείς σήμερα μια vegan ή seagan διατροφή, όπως υπάρχουν και χιλιάδες τρόποι να το κάνει χωρίς δυσκολία και στερήσεις γεύσεων, θρεπτικών συστατικών και τυπικών φαγητών που θεωρούνται all time classics. Την παραπάνω λογική έρχεται να επιβεβαίωση η παθολόγος και κλινική διαιτολόγος Άντζελα Σπανού μέσα από τον λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram, όπου μοιράζεται με τους διαδικτυακούς της φίλους συμβουλές και tips για μια πιο χορτοφαγική διατροφή, η οποία δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει αντίστοιχες που περιλαμβάνουν ζωικές τροφές και τα παράγωγά τους.

Μάλιστα, όπως αποδεικνύει μέσω σχετικής δημοσίευσης, υπάρχει τρόπος να απολαύσεις ακόμα και την κλασσική και αγαπημένη σε πολλούς ομελέτα, χωρίς να προσθέσεις ούτε ένα αυγό. Κάπου εδώ αναρωτιέσαι πώς γίνεται αυτό; Κι όμως γίνεται, το ίδιο εύκολα και γρήγορα, αντικαθιστώντας τον βασικό πρωταγωνιστή, με το τόφου. Το φυτικό αυτό τυρί ως υγιεινό υποκατάστατο των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς προσφέρει μια σειρά σημαντικών ωφελειών στον οργανισμό λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει: ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, χαλκό, σελήνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και αρκετά αμινοξέα. Ανά 100 γραμμάρια δίνει μόλις 118 θερμίδες, χωρίς να επιβαρύνει τόσο την σιλουέτα, όσο και την υγεία.

Η παρακάτω συνταγή για ομελέτα χωρίς αυγό είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, χάρη στα λαχανικά που περιέχει. Τα σπαράγγια ως βασικό συστατικό ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A, C, E, K και B6, φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο και πρωτεΐνες. Μια δοκιμή θα σε πείσει για την υπέροχη γεύση αλλά και χορταστική ιδιότητά της είτε είσαι vegan, είτε όχι.

Υλικά:

200γρ τόφου

2 κ.σούπας ταχίνι ολικής

2 κ.σούπας σπόρους chia

½ κ.γλυκού αλάτι

πιπέρι

1/3 κ.γλυκού πάπρικα

½ κ.γλυκού κουρκουμά

1 κ.γλυκού ρίγανη

2/3 κούπας νερό

3κ.σούπας διατροφική μαγιά

10 σπαράγγια

κολοκυθάκια σε λωρίδες

4-5 ντοματίνια

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

Εκτέλεση:

Σε μούλτι χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα σπαράγγια σε ελαιόλαδο και κλείνουμε το καπάκι για 2 λεπτά. Αφαιρούμε από το τηγάνι. Σωτάρουμε τα μισά λαχανικά μας. Κολοκυθάκια, τοματίνια, φρέσκο κρεμμύδι για 2 λεπτά να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε το μίγμα τόπου πάνω από τα λαχανικά και απλώνουμε ομοιόμορφα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τοποθετούμε τα σπαράγγια. Κλείνουμε το καπάκι για 2 λεπτά να ψηθεί από κάτω και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε πιάτο και βάζουμε ξανά την ομελέτα στο τηγάνι. Κλείνουμε το καπάκι για άλλα 2 λεπτά. Έτοιμη!

Διάβασε επίσης: Αβοκάντο με αυγό: Γιατί είναι ο ιδανικός συνδυασμός για ένα απόλυτα υγιεινό πρωινό;

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i