Αβοκάντο με αυγό: Γιατί είναι ο ιδανικός συνδυασμός για ένα απόλυτα υγιεινό πρωινό;

Μερικοί λόγοι για τους οποίους το αβοκάντο και το αυγό είναι το τέλειο πρωινό για ένα υγιεινό ξεκίνημα της ημέρας σου.

Αβοκάντο με αυγό iStock

Το αβοκάντο και το αυγό συνθέτουν έναν νόστιμο και θρεπτικό συνδυασμό για ένα τέλειο πρωινό για ένα υγιεινό ξεκίνημα της ημέρας σου. Όχι μόνο έχουν υπέροχη γεύση μαζί, αλλά παρέχουν επίσης μια ποικιλία από βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Γιατί το αβοκάντο με αυγό είναι το τέλειο πρωινό για ένα υγιεινό ξεκίνημα της ημέρας σου:

Πλούσιο σε πρωτεΐνη: Τόσο το αβοκάντο όσο και τα αυγά είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και την επισκευή των ιστών στο σώμα. Ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η κατανάλωση αβοκάντο και αυγού μαζί μπορεί να σου προσφέρει ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό που θα σε κρατήσει χορτάτη και γεμάτη ενέργεια για ώρες.

Υψηλό σε υγιή λίπη: Το αβοκάντο είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά, αλλά αυτά είναι υγιή λίπη που είναι καλά για την καρδιά και τη γενική υγεία σου. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα αυγά είναι επίσης καλή πηγή υγιεινών λιπών, ιδιαίτερα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα: Το αβοκάντο και το αυγό είναι και τα δύο πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, και βιταμίνη Κ, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών. Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνη D, η οποία βοηθά το σώμα σου να απορροφήσει το ασβέστιο, και βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Χαμηλό σε υδατάνθρακες: Εάν ακολουθείς διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες ή κετογονική διατροφή, το αβοκάντο και το αυγό μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για πρωινό. Τόσο το αβοκάντο όσο και τα αυγά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου σταθερά και να αποτρέψεις τις λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τρεις μύθοι για την κετογονική διατροφή

Ευέλικτο και εύκολο στην προετοιμασία: Το αβοκάντο και το αυγό είναι και τα δύο ευέλικτα συστατικά που μπορούν να παρασκευαστούν με διάφορους τρόπους. Μπορείς να πολτοποιήσεις το αβοκάντο και να το απλώσεις σε τοστ ή να το χρησιμοποιήσεις ως βάση για ένα smoothie bowl. Τα αυγά μπορούν να είναι βραστά, ποσέ, ομελέτα ή τηγανητά και μπορούν να σερβιριστούν με αβοκάντο σε διάφορα πιάτα, όπως ομελέτες, tacos πρωινού ή σάντουιτς.

Είναι μια καλή επιλογή γεύματος για απώλεια βάρους;

Το αβοκάντο και το αυγό μπορούν να είναι μια καλή επιλογή για απώλεια βάρους για διάφορους λόγους. Πρώτον, τόσο το αβοκάντο όσο και το αυγό έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι  χορτάτη για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και να μειώσεις τη λαχτάρα για ανθυγιεινά σνακ ή τρόφιμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, η οποία είναι ευεργετική για την απώλεια βάρους.

Δεύτερον, το αβοκάντο και το αυγό έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα εάν ακολουθείς διατροφή χαμηλών υδατανθράκων ή κετογονική. Η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. 

Επιπλέον, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης και στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν επίσης στην προώθηση του κορεσμού και των συναισθημάτων πληρότητας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και στην υποστήριξη των στόχων απώλειας βάρους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ενώ το αβοκάντο και το αυγό μπορούν να είναι μια υγιεινή και θρεπτική προσθήκη σε μια διατροφή απώλειας βάρους, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και ως μέρος μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής. Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, ακόμη και από υγιεινές τροφές όπως αυτές, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Επομένως, είναι σημαντικό να παρακολουθείς τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και να βεβαιωθείς ότι καταναλώνεις την κατάλληλη ποσότητα για τις ατομικές σου ανάγκες και τους στόχους απώλειας βάρους.

Δες εδώ: Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω για ιδανικό βάρος;

Μερικοί δημιουργικοί και υγιεινοί τρόποι για να φτιάξεις αβοκάντο και αυγό μαζί;

Υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί και υγιεινοί τρόποι για να προετοιμάσεις αβοκάντο και αυγό μαζί. Δες παρακάτω μερικές ιδέες:

  • Τοστ αβοκάντο με τηγανητό αυγό: Πολτοποίησε το ώριμο αβοκάντο και άπλωσέ το πάνω από το τοστ ολικής αλέσεως. Πρόσθεσε ένα τηγανητό αυγό και πασπάλισε με αλάτι, πιπέρι και λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού.
  • Ψημένα αυγά αβοκάντο: Κόψε ένα αβοκάντο στη μέση και αφαίρεσε το κουκούτσι. Βγάλε μια μικρή ποσότητα σάρκας από το κέντρο για να κάνεις χώρο για ένα αυγό. Σπάσε ένα αυγό σε κάθε μισό και ψήσε στο φούρνο μέχρι το αυγό να γίνει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου.
  • Πρωινό Burrito με αβοκάντο και αυγά: Ανακάτεψε βραστά αυγά με αβοκάντο κομμένο σε κύβους, ψιλοκομμένες ντομάτες και πασπάλισε με τυρί τσένταρ. Τυλίξτε το μείγμα σε μια τορτίγια ολικής αλέσεως και απόλαυσε.
  • Σαλάτα με αβοκάντο και αυγά: Ρίξε ψιλοκομμένα βραστά αυγά και αβοκάντο κομμένο σε κύβους με ανάμεικτα πράσινα λαχανικά, ντοματίνια και ένα ελαφρύ ντρέσινγκ βινεγκρέτ.
  • Μπολ πρωινού με αβοκάντο και αυγά: Πρόσθεσε σε ένα μπολ με μαγειρεμένη κινόα, αβοκάντο κομμένο σε κύβους, ένα αυγό ποσέ και ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά. Περίχυσε με ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λάιμ.
  • Σάντουιτς πρωινού με αβοκάντο και αυγά: Φρυγάνισε δύο φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως και άπλωσε το πολτοποιημένο αβοκάντο στη μία πλευρά. Ρίξε από πάνω ένα αυγό ομελέτα, μια φέτα ντομάτα και πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι. Κλείσε με το άλλο ψωμάκι. 

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να απολαύσεις τα δύο συστατικά μαζί. Γίνε δημιουργική και πειραματίσου με διαφορετικούς συνδυασμούς και παρασκευές για να βρεις το τέλειο πρωινό σου πιάτο!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i