Από τα overnight oats μέχρι τις γευστικές ομελέτες, τις τηγανίτες με βατόμουρα και μία φέτα ψωμιού με πληθώρα από toppings, υπάρχουν πολλές περισσότερες από μία πιθανές επιλογές για πρωινό γεύμα στις μέρες μας. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι κάποιες επιλογές είναι σίγουρα πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά από άλλες. Ποια θα ήταν λοιπόν η Νο 1 επιλογή ενός διαιτολόγου; Και πώς μπορούμε να φέρουμε περισσότερα καλά θρεπτικά συστατικά στο σώμα μας, από την αρχή κιόλας της μέρας, χωρίς να θυσιάσουμε τη νοστιμιά;
Αυτό το ερώτημα απαντούν ο Raj Punjabi και ο Noah Michelson, οι οικοδεσπότες του podcast "Am I Doing It Wrong" της HuffPost με την καλεσμένη τους, Lisa Moskovitz, διαιτολόγο, η οποία προσφέρει τις συμβουλές και τα tips της για να απολαύσεις καλύτερα το πρωινό (μπορείς να ακούσεις ολόκληρο το επεισόδιο εδώ).
Τι προτείνει η διατροφολόγος;
Το all-star πρωινό της Moskovitz είναι οι σπόροι chia, οι οποίοι συλλέγονται από τη Σάλβια την ισπανική (Salvia hispanica), μέλος της οικογένειας της μέντας. "Είναι μια υπερτροφή λόγω όλων των θρεπτικών ιδιοτήτων που έχει, από φυτικές ίνες και μαγνήσιο μέχρι βιταμίνες Β και σίδηρο, και υπάρχει λίγη πρωτεΐνη", σχολιάζει η συγγραφέας του "The Core 3 Healthy Eating Plan".
Γιατί σπόροι chia για πρωινό;
Περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς μας και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή. "Είναι εξαιρετικοί για τη ρύθμιση της πέψης", πρόσθεσε η Moskovitz, "έτσι για τους ανθρώπους που παλεύουν με τη δυσκοιλιότητα, οι σπόροι chia είναι μια εξαιρετική πηγή αδιάλυτων και διαλυτών ινών".
Μόνο μία μερίδα σπόρων chia - συνήθως δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας - προσφέρει σχεδόν 10 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο βοηθούν στην πέψη, αυξάνοντας και μαλακώνοντας τα κόπρανα, αλλά έχει βρεθεί και ότι μειώνει τον κίνδυνο για πολλές επικίνδυνα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Πώς να τους καταναλώσεις;
Και τα πλεονεκτήματα δεν τελειώνουν εδώ. Οι σπόροι chia είναι επίσης απίστευτα ευέλικτοι και μπορούν εύκολα να προστεθούν σε αμέτρητα αγαπημένα πρωινά για να ενισχύσουν τα θρεπτικά τους οφέλη.
"Μπορείς να τους πασπαλίσεις στο γιαούρτι σου, μπορείς να τα βάλεις στο πλιγούρι βρώμης σου, μπορείς ακόμη και να τους προσθέσεις στο τοστ με αβοκάντο, στα αυγά σου, στον καφέ σου και μπορείς απλώς να τους βάλεις στο νερό", πρότεινε η Moskovitz. "Μπορείς να τους μουλιάζεις στο γάλα αμυγδάλου σου ή στο γάλα γαλακτοκομικών ή σε οποιοδήποτε γάλα ή σε γάλα βρώμης και να τα αφήσεις στο ψυγείο όλη τη νύχτα, και αυτό είναι μια εξαιρετική επιλογή".
Κάνοντας μικρές αλλαγές - συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης σπόρων chia ή άλλων τροφών με θρεπτικά συστατικά όπως ξηρούς καρπούς και φρούτα - στις δοκιμασμένες επιλογές πρωινού μας, μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα από αυτά που χρειάζεται το σώμα μας χωρίς να χάσουμε τα αγαπημένα μας γεύματα. "Σταμάτα να ανησυχείς για το τι να κόψεις και απλώς σκέψου τι μπορείς να προσθέσεις", συμβούλεψε.
Διάβασε επίσης:
Σπόροι chia: Με ποιες τροφές δεν πρέπει να συνδυάζονται;
Τιραμισού με σπόρους chia: Μια γρήγορη και θρεπτική συνταγή από τον διατροφολόγο
Νερό με σπόρους chia: Γιατί πρέπει να το βάλεις στη διατροφή σου