Νερό με σπόρους chia: Γιατί πρέπει να το βάλεις στη διατροφή σου

Το δημοφιλές ρόφημα δεν είναι ένα ακόμη trend του διαδικτύου, αλλά η λύση για πολλά προβλήματα υγείας.

νερο_με_τσια Istock

Οι σπόροι chia υπάρχουν από το 3500 π.Χ., όταν ανακαλύφθηκαν και εισήχθησαν στη διατροφή των Αζτέκων. Με τον καιρό, έχουν κερδίσει την προσοχή όσων ασχολούνται με την διατροφή και είναι πλέον ανάμεσα στα πιο γνωστά συστατικά για τα διάφορα οφέλη τους για την υγεία. Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς στα social media, ειδικά ως extra πρσθήκη σε ροφήματα.

Όταν αναμειγνύονται με νερό και λεμόνι, οι σπόροι chia μετατρέπονται σε ένα μείγμα που μοιάζει με ζελατίνη και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα. Το νερό με σπόρους chia έγινε γρήγορα το αγαπημένο ρόφημα υγείας για πολλούς, αλλά τα οφέλη του δεν τελειώνουν εκεί.

Διάβασε επίσης: 6 φθινοπωρινά ροφήματα με νερό ιδανικά για αποτοξίνωση

Νερό με σπόρους chia: Γιατί πρέπει να το βάλεις στην διατροφή σου;

νερο_σποροι_chia
Istock

Βελτιώνει τη συνολική υγεία της καρδιάς

Οι σπόροι chia προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία, με την υγεία της καρδιάς να είναι ένα από τα πιο σημαντικά. Αυτό οφείλεται στα υψηλά αλφα-λινολενικά λιπαρά οξέα και τις φυτικές ίνες, που είναι γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και αποτρέπουν τους θρόμβους αίματος.

Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Οι σπόροι chia είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και μαγνήσιο, οι σπόροι chia μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη και βοηθούν στην πρόληψη των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.

Βοηθά στην όψη της επιδερμίδας

Οι σπόροι chia είναι μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για το δέρμα, που περιέχει το βασικό σύμπλεγμα βιταμινών-Β (θειαμίνη, νιασίνη), βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε. Αυτοί οι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά σπόροι είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που λειτουργούν υπέρ της αντιγήρανσης, ενυδάτωσης και προσφέρουν ένα λαμπερό δέρμα.

 Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στους σπόρους chia είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, παρέχοντας ένα επιπλέον στρώμα προστασίας για το δέρμα.

Προάγει το αίσθημα του κορεσμού και αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής

Το νερό με σπόρους chia γίνεται όλο και πιο δημοφιλές ως τακτική απώλειας βάρους. Όταν προσθέσεις τους σπόρους μέσα στο νερό γίνεται γρήγορα σαν ζελατίνη, δημιουργώντας ένα παχύρρευστο μείγμα που βοηθά στη μείωση της υπερκατανάλωσης τροφής και προάγει τον κορεσμό. Αν και έχουν γίνει λίγες μελέτες σχετικά με τις άμεσες επιδράσεις του ροφήματος, έρευνα έχει δείξει ότι οι σπόροι chia μπορούν να οδηγήσουν αποτελεσματικά σε απώλεια βάρους.

Διάβασε επίσης: Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν πίνεις υπερβολικά πολύ νερό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i