Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν πίνεις υπερβολικά πολύ νερό;

Μπορεί, τελικά, το νερό να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό σου;

νερό pexels

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, η υπερβολική κατανάλωση μιας τροφής ή ενός ροφήματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση υγρών είναι αιτία πίεσης στο εσωτερικό του κρανίου και με τη σειρά της μπορεί να αποβεί μοιραία.

Το νερό αποτελεί βασικό συστατικό της ζωής. Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο από 50 έως 75 τοις εκατό νερό και βρίσκεται στο αίμα, τα ούρα, τον ιδρώτα, το λίπος, τα οστά και τους άπαχους μύες. Ωστόσο, το σώμα μας δεν το αποθηκεύει και για αυτό βρίσκει τρόπους να αποβάλλεται. Η συνεχής ανάγκη για ενυδάτωση προκύπτει από την παραπάνω διαδικασία.

Υπάρχει, όμως, και η πιθανότητα να υπερβάλλεις με την κατανάλωση του νερού στην καθημερινότητά σου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην γενική υγεία του οργανισμού σου.

Διάβασε επίσης: Το "παγωμένο" hack των 7 δευτερολέπτων που υπόσχεται απώλεια βάρους

Υπερυδάτωση: Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν πίνεις υπερβολικά πολύ νερό;

καταναλωση_νερου
Istock

Εάν πίνεις περισσότερ από 800-1.000 ml την ώρα, τότε πίνεις περισσότερο νερό από αυτό που μπορείς να επεξεργαστείς και να αποβάλλεις. Ωστόσο, και αυτό το νερό θα πρέπει να βρει τον δρόμο του προς τα έξω. Λόγω ότι δεν μπορεί να υποστεί επεξεργασία μέσω των νεφρών σου, καταλήγει, τελικά, στα κύτταρά σου.

 Τα κύτταρα στη συνέχεια απορροφούν το επιπλέον νερό που αραιώνει την απαραίτητη συγκέντρωση νατρίου στο αίμα. Αν και σπάνια, η δηλητηρίαση από το νερό είναι συχνότερη σε αθλητές μεγάλων αποστάσεων ή σε άτομα που συμμετέχουν σε προπονήσεις υψηλής έντασης και, αρχικά, οδηγεί σε πονοκεφάλους, κόπωση, σύγχυση, ναυτία, έμετο και υπνηλία.

Βέβαια, κάθε σώμα και οργανισμός είναι διαφορετικός. Όλοι έχουμε διαφορετικά ύψη και βάρη και ορισμένες γυναίκες θηλάζουν ή είναι έγκυες, κάτι που απαιτεί περισσότερη ενυδάτωση. Άλλοι, επίσης, ασκούνται περισσότερο από άλλους, και ο καθένας ακολουθεί ένα διαφορετικό πλάνο διατροφής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πόσο νερό είναι "πολύ" για εσένα, καθώς η υπερβολική δόση νερού αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό του κρανίου, η οποία μπορεί να είναι πραγματικά θανατηφόρα.

Μία από τις κλινικές μορφές εξασθενημένου μεταβολισμού, είναι ο υπερβολικός όγκος νερού στο σώμα - υπερ-ενυδάτωση ή υπερϋδρία. Η ουσία αυτής της κατάστασης είναι ότι η ποσότητα υγρού στο σώμα είναι πολύ υψηλότερη από τη φυσιολογική προδιαγραφή και την πιθανότητα νεφρικής απέκκρισης.

Η δηλητηρίαση από το νερό προκαλεί, επιπλέοω, διαταραχές στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό σου, με αποτέλεσμα ταχεία μείωση της συγκέντρωσης νατρίου στον ορό και τελικά στον θάνατο. Η ανάπτυξη οξείας αραιωτικής υπονατριαιμίας προκαλεί νευρολογικά συμπτώματα λόγω της κίνησης του νερού στα εγκεφαλικά κύτταρα, ως απόκριση στην πτώση της εξωκυτταρικής ωσμωτικότητας.

Διάβασε επίσης: Γιατί νιώθω αφυδατωμένη ακόμα και όταν πίνω πολύ νερό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i