5 συμπτώματα που δείχνουν πως ο οργανισμός μας έχει αφυδατωθεί

Πώς να "διαβάζουμε" τον οργανισμό μας.

γυναίκα πίνει νερό - παγκόσμια ημέρα νερού iStock

Το να ξεχνάμε να πίνουμε νερό ακούγεται τόσο παράλογο, ωστόσο έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι και ιδίως τα παιδιά αμελούν. Σε έρευνα που συμμετείχαν 4.000 παιδιά, πάνω από τα μισά δεν έπιναν αρκετό νερό, ενώ το 25% δήλωσε ότι δεν έπινε καθόλου νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Και αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο παιδιά: οι ενήλικες μπορεί να είναι χειρότεροι και να φτάνουν ως και το 75%. Στην καθημερινότητα μας η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κακή πνευματική απόδοση, πονοκεφάλους και να μας κάνει να νιώθουμε υποτονικά.

Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν πίνουμε αρκετό νερό; Αρχικά, τα ούρα μας θα πρέπει να είναι ωχροκίτρινα ή πολύ διαυγή. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να είναι διαυγή τα ούρα και όταν πίνουμε πολύ νερό, κάτι που μπορεί να είναι ένδειξη κακής λειτουργίας των νεφρών.

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες, έμμεσες ενδείξεις, που μας ειδοποιούν ότι πρέπει να τρέξουμε αμέσως στη βρύση! Ας τα δούμε μαζί:

1ο σύμπτωμα: Πεινάμε περισσότερο

Όταν το σώμα διψάει, δεν το ενδιαφέρει αν πιεί νερό από το ποτήρι ή αν θα το λάβει μέσα από τρόφιμα. Γι' αυτό και κάποιες φορές νιώθουμε να πεινάμε, όταν απλώς διψάμε. Ωστόσο, επειδή είναι πιο δύσκολο να ενυδατωθούμε μέσω της τροφής, καλύτερα είναι να πίνουμε νερό και μάλιστα να πίνουμε ένα ποτήρι νερό πριν το γεύμα μας.

2ο σύμπτωμα: Δυσάρεστη αναπνοή

Όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό στον οργανισμό, οι σιελογόνοι αδένες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και, επομένως, παράγουν λιγότερο σάλιο. Λιγότερο σάλιο σημαίνει περισσότερα βακτήρια στο στόμα σας, αφού το σάλιο είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των βακτηρίων και των σωματιδίων τροφής που έχουν απομείνει. Όλα αυτά τα επιπλέον βακτήρια που εγκαθίστανται στο στόμα προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή - για να μην αναφέρουμε τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στοματικής υγείας.

3ο σύμπτωμα: Γκρινιάζουμε

Η κακή διάθεση μπορεί να ξεκινάει και την αφυδάτωση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νεαρές γυναίκες που ήταν αφυδατωμένες μόλις κατά 1% ανέφεραν ότι αισθάνονται περισσότερο θυμό, κατάθλιψη, ενόχληση και απογοήτευση από ό,τι οι γυναίκες που έπιναν αρκετό νερό κατά τη διάρκεια ενός τεστ. Επομένως; Νερό.

4ο σύμπτωμα: Νιώθουμε "θολούρα"

Σύμφωνα με μια μελέτη στο British Journal of Nutrition, όταν είμαστε αφυδατωμένοι μπορούμε να νιώθουμε το μυαλό μας πιο "θολωμένο". Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ήταν ελαφρώς αφυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του πειράματος είχαν χειρότερες επιδόσεις σε γνωστικές εργασίες, όπως να συγκεντρωθούν ή να λάβουν αποφάσεις.

Σημάδι αφυδάτωσης #5: "Χτυπάει" το κεφάλι
 

Η ίδια μελέτη που διαπίστωσε ότι η αφυδάτωση αυξάνει την κακή διάθεση στις γυναίκες, διαπίστωσε επίσης αύξηση των πονοκεφάλων. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι η πτώση των επιπέδων νερού μπορεί να μειώσει την ποσότητα του υγρού που περιβάλλει τον εγκέφαλο στο κρανίο, κάτι, που κάποιες φορές μας δίνει την αίσθηση ότι "χτυπάει" το κεφάλι μας.

 

Διαβάστε Επίσης

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i