Τα μανιτάρια, αν και συχνά ταξινομούνται ως λαχανικά, στην πραγματικότητα ανήκουν στην κατηγορία των μυκήτων και είναι πλούσια σε σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Αποτελούν εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ενώ η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Η κατανάλωση τροφίμων που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως τα μανιτάρια, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα μανιτάρια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.
Επιπλέον, η κατανάλωση μανιταριών έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην καλή υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σελήνιο, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση μιας υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας. Παράλληλα, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, ενώ παράλληλα βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Πώς να μαγειρέψεις τα μανιτάρια; Οι τρόποι μαγειρέματος και οι ωφέλιμες ιδιότητές τους
Τα μανιτάρια είναι, λοιπόν, μια θρεπτική επιλογή που μπορεί να ενταχθεί εύκολα σε μια υγιεινή διατροφή και να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.
Η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), έχει ετοιμάσει το πιο νόστιμο και υγιεινό κέικ μανιταριών, που είναι ιδανικό για να το παίρνεις μαζί σου στη δουλειά ή να το δίνεις στο παιδί σου για πρωινό στο σχολείο, καθώς επίσης μπορείς να το καταναλώσεις και μετά από την προπόνησή σου, γιατί είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.
Κέικ μανιταριών
Υλικά:
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 300 γρ μανιτάρια
- 250 γρ σπανάκι
- 2 αυγά
- 120 γρ κεφίρ
- 60 γρ γιαούρτι (Αν δεν έχεις κεφίρ μπορείς να βάλεις 180 γραμ. γιαούρτι)
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 170 γρ αλεύρι ολικής Ζέας
- 2 κγ μπέικιν
- 2 κ.σ. άνηθο
- 150 γρ φέτα
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1) Ζεσταίνεις 1 κ.γ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.
2) Προσθέτεις τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρεις για 1 λεπτό.
3) Προσθέτεις τα μανιτάρια και τα σοτάρεις μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
4) Προσθέτεις το σπανάκι και το σοτάρεις μέχρι να μαραθεί ελαφρώς, για περίπου 1 λεπτό.
5) Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να κρυώσει λίγο και να το στεγνώσεις όσο καλύτερα μπορείς. Εναλλακτικά, το βάζεις σε ένα σουρωτήρι και το πιέζεις για να φύγουν τα υγρά.
6) Χτυπάς τα αυγά, το ελαιόλαδο, το κεφίρ και το γιαούρτι μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
7) Προσθέτεις το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύεις καλά.
8) Προσθέτεις τη φέτα, το σπανάκι με τα μανιτάρια και τον άνηθο και ανακατεύεις απαλά.
9) Μεταφέρεις το μείγμα στη φόρμα και το ψήνεις στους 180°C, στον αέρα, για 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα.
10) Αφήνεις το φαγητό να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια το βγάζεις για να κρυώσει εντελώς.
Διάβασε επίσης:
Κέικ βρώμης με 3 υλικά και μόλις 100 θερμίδες!
Συνταγή για αφράτο κέικ μαρμπέ στη vegan εκδοχή του
Κέικ ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς και λιναρόσπορο - για τέλειο πρωινό