Οι διατροφικές προκλήσεις όπως το Whole30 και το ProLon έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς, καθώς πολλοί τις βλέπουν ως τρόπους για να επανεκκινήσουν τη διατροφή τους, να βελτιώσουν τη σχέση τους με το φαγητό και να δώσουν στον οργανισμό τους μια ευκαιρία αποτοξίνωσης ή επαναπροσδιορισμού.
Παρά τις διαφορές τους, και οι δύο προσδοκούν να προσφέρουν οφέλη τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ωστόσο, λειτουργούν με πολύ διαφορετικούς μηχανισμούς και φιλοσοφίες.
Το Whole30 είναι μια διατροφική πρόκληση διάρκειας 30 ημερών, κατά την οποία απομακρύνονται πλήρως από το διατροφικό πλάνο όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα δημητριακά και το αλκοόλ.
Ο στόχος της πρόκλησης δεν είναι η απώλεια βάρους -αν και συνήθως αυτή επέρχεται- αλλά η ενίσχυση της συνειδητότητας γύρω από τις διατροφικές συνήθειες και η αναγνώριση πιθανών τροφικών ευαισθησιών.
Για 30 ημέρες, το άτομο καλείται να καταναλώνει μόνο τρόφιμα που θεωρούνται "καθαρά" και μη φλεγμονώδη, όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι, αυγά και καλά λιπαρά.
Η φιλοσοφία του Whole30 βασίζεται στην ιδέα ότι ορισμένες τροφές επιβαρύνουν το σώμα με φλεγμονές ή προκαλούν μεταβολικές δυσλειτουργίες, και επομένως η προσωρινή αποχή από αυτές μπορεί να φανερώσει σημαντικά σημάδια βελτίωσης στη διάθεση, τον ύπνο, την ενέργεια και την πέψη.
Μετά το πέρας των 30 ημερών, γίνεται σταδιακή επανεισαγωγή των αποκλεισμένων τροφών, ώστε το άτομο να παρατηρήσει πώς αντιδρά το σώμα του σε κάθε ομάδα.
Δες περισσότερα στο thetoc.gr