Στην καρδιά του καλοκαιριού, εκεί που οι πάγκοι γεμίζουν χρώματα, το καρότο, το κολοκυθάκι και η ντομάτα, δίνουν την αφορμή να τα αξιοποιήσουμε αλλιώς: να τα κλείσουμε σ’ ένα βαζάκι, να τα κάνουμε τουρσί και να δώσουμε στο σώμα μας μια δόση νοστιμιάς και καλής πέψης.
Γιατί να φτιάξεις τουρσί;
Πέρα από την ιδιαίτερη, ξινούτσικη γεύση του, το τουρσί έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα. Κατά τη ζύμωση, τα λαχανικά εμπλουτίζονται με καλά βακτήρια, τους πολύτιμους συμμάχους του εντέρου μας. Βοηθούν στην καλύτερη πέψη, ηρεμούν το στομάχι και χαρίζουν ένα ελαφρύ, ευχάριστο αίσθημα μετά το φαγητό.
Πώς θα το ετοιμάσεις
Η διαδικασία είναι εύκολη. Καθάρισε τα λαχανικά σου, κόψε το καρότο σε στικ, το κολοκυθάκι σε λεπτές ροδέλες και τη ντομάτα (κατά προτίμηση μικρή) στη μέση. Στρώσε τα όμορφα στο βάζο σου και ετοίμασε την άλμη:
- 1 λίτρο νερό
- 2 κ.σ. αλάτι
- ½ φλιτζάνι ξύδι
- Σκόρδο, κόκκους πιπεριού, άνηθο ή θυμάρι για άρωμα
Βράσε το νερό με το αλάτι, πρόσθεσε το ξύδι και περίχυσε τα λαχανικά σου. Σφράγισε καλά το βάζο και άφησέ το να κρυώσει. Σε 3-4 ημέρες θα έχεις στα χέρια σου ένα τουρσί γεμάτο φρεσκάδα, γεύση και φυσικά καλά βακτήρια.
Τι σου προσφέρουν τα 3 λαχανικά
► Καρότο: Γεμάτο β-καροτένιο, βιταμίνες A, C και Κ, αλλά και πολύτιμες φυτικές ίνες, το καρότο βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενισχύει την όραση και προσφέρει φυσική αντιοξειδωτική προστασία.
► Κολοκυθάκι: Πλούσιο σε νερό, μέταλλα και βιταμίνες, το κολοκυθάκι ενυδατώνει τον οργανισμό, διευκολύνει την πέψη και αγκαλιάζει το πεπτικό σου σύστημα με την ελαφριά, ντελικάτη γεύση του.
► Ντομάτα: Μια ζουμερή πηγή λυκοπενίου, βιταμινών C και Κ, αλλά και πολύτιμων αντιοξειδωτικών. Η ντομάτα προσφέρει προστασία στα κύτταρα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και χαρίζει αυτήν τη χαρακτηριστική αλμυρόξινη γεύση που δίνει ζωντάνια στο πιάτο σου.
Τουρσί: Μία εξαιρετική προσθήκη σε κάθε διατροφή - ειδικά για την υγεία του εντέρου