Το κόλπο για να μείνουν τα σταφύλια τραγανά και φρέσκα για μέρες – χωρίς να χαλάνε

Η λάθος αποθήκευση μπορεί να τα καταστρέψει πριν προλάβεις να τα απολαύσεις.

Αν έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να πετάει ένα τσαμπί σταφύλια επειδή μαλάκωσαν ή μύρισαν "από το πουθενά", το παρακάτω σε αφορά άμεσα. Κι όμως, δεν φταίνε τα σταφύλια. Φταίει ο τρόπος που τα φροντίζεις.

Σταφύλια: 5 άγνωστα στοιχεία που θα σε ξαφνιάσουν + 1 εύκολη συνταγή

Τα σταφύλια είναι ευαίσθητα, αλλά όχι δύσκολα. Θέλουν μόνο τον σωστό χειρισμό για να διατηρήσουν αυτή την υπέροχη τραγανή υφή και τη φρεσκάδα που τα κάνει τόσο ακαταμάχητα. Το επιβεβαιώνει και ο Chris Meyer, βοηθός στην Test Kitchen της People Inc., ο οποίος εξηγεί πως πρόκειται για ένα φρούτο που "χρειάζεται υγρασία και σωστό αερισμό” για να παραμείνει στην καλύτερη εκδοχή του.

Τα καλά νέα; Δεν χρειάζεται να γίνεις επιστήμονας. Αρκεί να αποφύγεις μερικά κλασικά λάθη και να υιοθετήσεις απλά tips που θα κάνουν κάθε τσαμπί να διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ όσο έχεις συνηθίσει. 

Πριν τα βάλεις στο ψυγείο: Πώς να διαλέγεις σωστά σταφύλια

Ένα κακό σταφύλι μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το τσαμπί. Γι' αυτό, όταν αγοράζεις ή κόβεις σταφύλια, τσέκαρε τα εξής:

  • Διάλεξε στρογγυλά, γεμάτα και σφιχτά σταφύλια χωρίς μούχλα ή ρυτίδες.
  • Μην ανησυχείς για το λευκό "πέπλο" που βλέπεις πάνω στα σταφύλια – είναι ένα φυσικό στρώμα που τα προστατεύει και τα κρατά φρέσκα.
  • Προτίμησε τσαμπιά με κοτσάνι πράσινο και ελαστικό, γιατί αυτό δείχνει φρεσκάδα.
  • Μύρισε τα. Αν έχουν όξινη ή ξυδάτη μυρωδιά, μάλλον είναι ήδη αλλοιωμένα.
  • Μια ακόμα λεπτομέρεια: η σωστή απόχρωση ποικίλλει. Τα πράσινα πρέπει να γέρνουν προς το κίτρινο, τα κόκκινα να είναι ομοιόμορφα μωβ-κόκκινα και τα μαύρα να είναι βαθύ μωβ – όχι καφετιά.

Η σωστή αποθήκευση: Τι (δεν) πρέπει να κάνεις

"Τα σταφύλια χρειάζονται υγρασία και σωστό αερισμό για να διατηρηθούν", εξηγεί ο Meyer. Το πιο σημαντικό: βάλ’ τα αμέσως στο ψυγείο. Ο πάγκος της κουζίνας είναι συνταγή για καταστροφή. Εάν δεν τα καταναλώσεις την ίδια μέρα, η θερμοκρασία δωματίου τα χαλάει πολύ γρήγορα.

Συγκεκριμένα:

  • Ιδανική θερμοκρασία: -1°C έως 0°C
  • Υγρασία: 90%-95%

Αν τα έχεις ακόμη στο σακουλάκι του σούπερ μάρκετ, απλώς βάλε το σακουλάκι στο συρτάρι του ψυγείου. Αν όχι, αποθήκευσέ τα σε δοχείο που "αναπνέει" ή πάνω σε χαρτί κουζίνας. Απόφυγε τη συνύπαρξη με τρόφιμα με έντονη μυρωδιά (π.χ. κρεμμύδι ή σκόρδο), γιατί τα σταφύλια έχουν πολύ λεπτή φλούδα και απορροφούν αρώματα.

Να τα πλύνω πριν τα αποθηκεύσω;

Όχι! Η υγρασία που μένει πάνω τους μετά το πλύσιμο επιταχύνει τη σήψη. Πλύνε τα μόνο λίγο πριν τα φας, και στέγνωσέ τα καλά. Αν φοβάσαι ότι θα σου φύγουν μες στο νεροχύτη, μπορείς να τα βάλεις σε σουρωτήρι.

Πόσο κρατάνε τελικά στο ψυγείο;

Όταν αποθηκευτούν σωστά, μπορούν να διατηρηθούν έως και 3 εβδομάδες. Αν, όμως, βλέπεις ότι δεν προλαβαίνεις να τα καταναλώσεις, βάλε τα στην κατάψυξη.

Πώς να καταψύξεις σωστά τα σταφύλια

  • Βγάλ’ τα από το κοτσάνι.
  • Ξέπλυνέ τα και στέγνωσέ τα καλά.
  • Άπλωσέ τα σε ένα δίσκο στην κατάψυξη (να μην ακουμπάνε μεταξύ τους).
  • Μετά από 2-3 ώρες, βάλ’ τα σε δοχείο ή σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς.
  • Έτσι, διατηρούνται έως και 12 μήνες.

Η Lynn Blanchard, διευθύντρια του Better Homes & Gardens Test Kitchen, προτείνει να τα βάλεις σε smoothies ή να τα χρησιμοποιήσεις σαν παγάκια σε λευκό κρασί ή mocktails. Αν τα δοκιμάσεις σκέτα, θα μοιάζουν με γρανίτα σε φυσική μορφή.

Παχαίνουν τα σταφύλια; Η διατροφολόγος απαντά σε μερικές viral απορίες