Παχαίνουν τα σταφύλια; Η διατροφολόγος απαντά σε μερικές viral απορίες

Με πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, τα σταφύλια είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο υγιεινές προσθήκες στη διατροφή. Αλλά, είναι καλά και για την απώλεια βάρους ή όσους έχουν διαβήτη;

σταφύλια unsplash

Σε συνεργασία με τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (cibus.gr). 

Σε ποιον δεν aρέσουν τα ζουμερά, γλυκά και απολαυστικά σταφύλια το φθινόπωρο; Εκτός από τη γλυκιά γεύση τους, τα σταφύλια είναι επίσης γνωστό ότι προσφέρουν μια δυνατή δόση θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που μπορεί να μας βοηθήσουν να παραμένουμε υγιείς.

Έχουν χαμηλή περιοκτικότητα σε θερμίδες και είναι ουσιαστικά χωρίς λιπαρά, κάτι που σημαίνει ότι η προσθήκη τους στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση του ρυθμού της απώλειας βάρους.

Παρακάτω θα βρεις μερικές συνηθισμένες απορίες σχετικά με αυτά, ενώ η διατροφολόγος μάς δίνει τις απαντήσεις. 

Παχαίνουν τα σταφύλια;

Τα σταφύλια, όπως κάθε φρούτο, μπορούν να καταναλωθούν άφοβα στα πλαίσια μιας ισορροπημένη διατροφής. Μπορείς να καταναλώνεις μια μερίδα από σταφύλια που αντιστοιχεί στην 1 κούπα και αποδίδει περίπου 130 θερμίδες.

Μπορώ να τα καταναλώνω αν έχω διαβήτη ή θέλω να χάσω βάρος;

Εάν ένας διαβητικός έχει ρυθμισμένο ζάχαρο μπορεί να καταναλώσει την μερίδα που του αντιστοιχεί άφοβα. Αυτό ισχύει και σε κάποιον που ακολουθεί διατροφή για απώλεια βάρους.

Μπορώ να καταναλώσω σταφύλια με άδειο στομάχι;

Ερευνητικά, δεν φαίνεται να επηρεάζει η κατανάλωση σταφυλιών με άδειο στομάχι σε υγιή άτομα. Μπορεί να καταναλωθεί λοιπόν ως πρωινό, παρόλα αυτά καλό θα ήταν να συνδυαστεί με κάποια πηγή πρωτεΐνης όπως είναι το γιαούρτι ή το τυρί.

Μπορώ να φάω σταφύλια τις βραδινές ώρες;

Τα σταφύλια όπως και  τα υπόλοιπα φρούτα είναι καλό να τα αποφεύγουμε τις βραδινές ώρες, όχι λόγω θερμίδων αλλά επειδή  μπορεί να μας προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα.  

Είναι κάποιο είδος σταφυλιού πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα;

Όλων των ειδών τα σταφύλια φημίζονται για τις ευεργετικές ιδιότητες τους λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Τα πιο σκούρα σταφύλια περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτο-οιστρογόνων με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στους ‘’βασιλιάδες’’ στο είδος τους. 

Τέλος, μερικές συνταγές με σταφύλια που μπορείς να δοκιμάσεις: 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i