
Κόκκινο κρεμμύδι και μαύρο σταφύλι: οι δύο αυτές τροφές είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Η συνταγή με φοκάτσια με κρεμμύδι και σταφύλι συνδυάζει έντονες και γλυκές γεύσεις.
Μερίδες: 4, Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά
Δες επίσης: Μπάλες ενέργειας: 10 διαφορετικές συνταγές χωρίς ψήσιμο για το πιο υγιεινό σνακ
Φοκάτσια με κρεμμύδι και σταφύλι - Υλικά:
- 1/2 κόκκινο κρεμμύδι
- Αλάτι θαλασσινό
- Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 450 γρ. ζύμη για πίτσα
- 1 κ.γ. ανθός αλατιού
- 1½ φλ. μαύρο σταφύλι
- 2 κ.γ. ξίδι από σέρι
- 1/2 κ.γ. μέλι
- 2 κ.σ. βασιλικός χοντροκομμένος
- 2 κ.σ. μαϊντανός χοντροκομμένος
Εκτέλεση:
- Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C. Κόψε σε λεπτές φέτες τα 3/4 του κρεμμυδιού. Βάλ’ τες σε μπολ και ανάμειξέ τες με μπόλικο αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Άφησέ τες στην άκρη.
- Άνοιξε τη ζύμη της πίτσας σε πάχος περίπου 1,5 εκ. Άλειψέ τη με 1 κ.γ. ελαιόλαδο και πασπάλισε με τον ανθό αλατιού.
- Μοίρασε πάνω στη ζύμη 1 φλ. σταφύλια πιέζοντάς τα ελαφρά και μετά άπλωσε τα κρεμμύδια. Ψήσε τη φοκάτσια μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα, περίπου για 30 λεπτά.
- Κόψε στα τέσσερα το υπόλοιπο 1/2 φλ. σταφύλια και σε κυβάκια το υπόλοιπο κρεμμύδι. Σε μικρό μπολ ανάμειξέ τα με το υπόλοιπο 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το ξίδι, το
μέλι, μία πρέζα αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά.
- Βγάλε τη φοκάτσια από το φούρνο όταν θα έχει πάρει χρυσαφί χρώμα και θα έχει γίνει τραγανή και άπλωσε από πάνω το μείγμα με τα κρεμμύδια και τα σταφύλια. Κόψε σε φέτες και σέρβιρε.
Διατροφική αξία ανά μερίδα: 209 θερμίδες, 7 γρ. λιπαρά (0,7 κορεσμένα), 32 γρ. υδατάνθρακες, 5 γρ. πρωτεΐνη, 1 γρ. φυτικές ίνες, 528 mg νάτριο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr