Το φυσικό ελιξίριο για εγκέφαλο, καρδιά και έντερο "κρύβεται" σε αυτό το φρούτο

Είναι το no.1 φρούτο για να "μπουστάρεις" τον οργανισμό σου

Τα φρούτα είναι μια κατηγορία τροφίμων που μπορεί να συνδράμουν κατά πολύ στην πρόσληψη της επαρκούς ποσότητας θρεπτικών συστατικών και μεταλλικών στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός σου κάθε μέρα. Σύμφωνα, όμως, με μια έρευνα της Journal of Agriculture and Food Chemistry, υπάρχει ένα φρούτο που ξεχωρίζει και συμβάλλει σε έναν υγιέστερο εγκέφαλο, καρδιά, καθώς και έντερο και αυτό δεν είναι άλλο από τα σταφύλια. Ειδικότερα, η έρευνα υποστηρίζει ότι τα σταφύλια μπορούν και πρέπει να κατηγοριοποιηθούν ως "superfood", ως δηλαδή μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία που ωφελούν συνολικά την υγεία και την ψυχοσωματική σου κατάσταση. 

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα οφέλη που προσφέρουν τα σταφύλια, όπως αναφέρονται από τους ειδικούς σε σχετικό άρθρο στο Real Simple.

Τι είναι αυτό που κάνει τα σταφύλια τόσο καλά για εσένα;

Ο κύριος λόγος που τα σταφύλια αξίζουν τον χαρακτηρισμό "superfood" είναι τα υψηλά επίπεδα φυτοθρεπτικών συστατικών τους και, συγκεκριμένα, των πολυφαινολών. "Οι πολυφαινόλες είναι μια μεγάλη κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών που είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες", εξηγεί η διαιτολόγος Avery Zenker. "Ορισμένοι τύποι πολυφαινολών που βρίσκονται στα σταφύλια περιλαμβάνουν φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή και στιλβένια. Πολλά από τα οφέλη των σταφυλιών για την υγεία αποδίδονται στην επίδραση αυτών των ενώσεων στο σώμα, ιδιαίτερα στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους". Όταν αυτές οι πολυφαινόλες εισέρχονται στο σώμα, εστιάζουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, δηλαδή των μορίων που αυξάνουν το οξειδωτικό στρες, και μπορούν, με την πάροδο του χρόνου, να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή, εγκεφαλική, ανοσοποιητική και μεταβολική υγεία.

Μωβ vs Πράσινα σταφύλια

Μεταξύ των κόκκινων, μωβ και πράσινων σταφυλιών, όμως, ίσως αναρωτιέσαι ποιο χρώμα περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. "Οι περισσότερες πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά στα μωβ και κόκκινα σταφύλια βρίσκονται στη φλούδα", λέει η Zenker. "Τα μωβ σταφύλια περιέχουν περισσότερες ανθοκυανίνες από τα κόκκινα και πολύ περισσότερες από τα πράσινα σταφύλια. Τα μωβ σταφύλια έχουν, επίσης, σημαντικά υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα από τα κόκκινα ή τα πράσινα σταφύλια. Το έντονο χρώμα των μωβ σταφυλιών υποδηλώνει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά". Οι ανθοκυανίνες είναι εκείνες που δίνουν στα μωβ σταφύλια τη βαθιά τους απόχρωση, κάτι που τα κόκκινα και πράσινα σταφύλια περιέχουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Η Zenker, επιπλέον, επισημαίνει ότι παρόλο που τα σταφύλια είναι πλούσια σε ενώσεις με υψηλή θρεπτική αξία, η κατανόηση της "τροφικής μήτρας" (food matrix) μπορεί να εξηγήσει καλύτερα το πώς αλληλεπιδρούν αυτές οι ενώσεις μεταξύ τους. "Η τροφική μήτρα είναι η φυσική και χημική δομή μιας τροφής και, ουσιαστικά, το πώς τα θρεπτικά συστατικά της αλληλεπιδρούν μεταξύ τους", λέει η ίδια. "Τα σταφύλια είναι κάτι παραπάνω από μια συλλογή απομονωμένων ενώσεων, όπως οι φυτοθρεπτικές ουσίες. Η τροφική μήτρα καθορίζει το πώς αυτές οι ενώσεις πέπτονται, απορροφώνται, πώς αλληλεπιδρούν με το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζουν το σώμα".

Για αυτό, δεν χρειάζεται να καταναλώνεις τεράστιες ποσότητες σταφυλιών για να αποκομίσεις τα οφέλη τους. Περίπου ένα με δύο φλιτζάνια22 έως 44 ρώγες, για να είμαστε ακριβείς) μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία σου.

3 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρως περισσότερα σταφύλια

1. Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

"Τα σταφύλια είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη και προανθοκυανιδίνες, ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της καρδιακής υγείας, συμβάλλοντας στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερίνης", λέει η καρδιολογική διαιτολόγος Michelle Routhenstein. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Όσα περισσότερα σταφύλια καταναλώνεις, τόσο περισσότερο τροφοδοτείς το σώμα σου με καρδιοπροστατευτικά θρεπτικά συστατικά.

2. Στηρίζουν την νοητική υγεία

Καθώς μεγαλώνουμε, η γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου τείνει να φθίνει. Όμως, με μια υγιεινή διατροφή και κάποιες συνήθειες που ενισχύουν τον εγκέφαλο, μπορείς να περιορίσεις ή να καθυστερήσεις την σχετική με την ηλικία νοητική πτώση. "Η ποικιλία αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα σταφύλια μπορεί να προστατεύσει τους νευρώνες και να προάγει την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου", λέει η Routhenstein. "Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να βελτιώσει την γνωστική λειτουργία και, πιθανώς, να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων".

3. Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου

Τα σταφύλια είναι μια αντιφλεγμονώδης υπερδύναμη, με ιδιότητες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου.
"Οι πολυφαινόλες των σταφυλιών έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, αυξάνοντας την ποσότητα και την ποιότητα του πεπτικού οικοσυστήματος", λέει η Zenker. "Έχει, επίσης, διαπιστωθεί ότι τα μικρόβια του εντέρου βελτιώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των πολυφαινολών, ενισχύοντας, ενδεχομένως, τα οφέλη τους για την υγεία. Η σχέση μεταξύ φυτοθρεπτικών συστατικών και του εντερικού μικροβιώματος παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη, οπότε χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξαχθούν πιο ισχυρά συμπεράσματα". Ακόμη, το μικροβίωμα του εντέρου έχει σημαντική επίδραση και σε άλλα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Διάβασε επίσης:

To καλοκαιρινό φρούτο με πάνω από 1.600 ενώσεις που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και του εντέρου

Σταφύλια: 6 λόγοι για να τα προσθέσεις στη διατροφή σου

Το κόλπο για να μείνουν τα σταφύλια τραγανά και φρέσκα για μέρες – χωρίς να χαλάνε